18/04/2024

Какво ни казват медиите, които не са на Пеевски

Какво ни казват медиите, които на хартия нямат нищо общо с Делян Пеевски, за настроенията и бъдещите планове на депутата? И какво ни казват за някои от другите основни играчи? Иван Бедров обобщава:

В едно от редките си изявления депутатът от ДПС Делян Пеевски сподели за медиите, които на хартия не са негови, че ги „чета, харесвам ги, не мога да се отрека от тях“, защото били на нивото, което „импонира“ на повечето хора, „допада и на самия мен“. Най-важното според Пеевски обаче е, че тези медии давали „ясна, достоверна и интересна информация“. За последното определение няма спор – да се следи каква е позицията на тези медии по актуалните политически и бизнес процеси е не само интересно, но и задължително, ако човек държи да бъде ориентиран.

Едни и същи теми, интерпретирани по един и същи начин, позитивни за едни и същи хора и негативни, отново, за едни и същи хора. Формулата бе описана още миналата година от Вежди Рашидов, който в неформална обстановка разказа как оставили „всички мангизи да минават през банката“ на Доган „заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха“. Кой какво върши в момента и ще бъде ли изпързалян, предстои да научим по-нататък. Но много ясно се вижда кой се радва на споменатия медиен комфорт.

Парламентът работи, Мая Манолова – още повече

Това са думите, които описват България в началото на месец юли – такава, каквато я виждат медиите, които на хартия не са на Пеевски. „Парламентът заработи“, съобщава в заглавие едното издание. Новината всъщност е, че за първи път от седмици има кворум. „Парламентът ударно заработи“, подсилва позитивизма друго издание. Трето издание от обкръжението на депутата дори публикува специален коментар по темата и заключава, че „консенсусът между парламентарно представените партии винаги ще е в полза на данъкоплатците“. Няколко изречения по-надолу вече има предложение – „избирателите да се замислят дали не е време за една по-широка коалиция“. А всъщност парламентът е зает с преодоляване на президентското вето върху Закона за защита на конкуренцията, който бе остро критикуван от бизнеса и посланици на западни държави. Зает е и с преодоляване на ветото върху Закона за МВР, който бетонира настоящите шефове в министерството за години напред. Докато парламентът „ударно работи“, изпълнителната власт обявява несравнимо повече, като брой и като суми, обществени поръчки. Това удължаване на агонията и нежеланието на управляващите да прекратят практиката си на действия в „12 без 5“ може да е в интерес на депутата Делян Пеевски, може и да не е. Но медиите, от които той не иска да се отрече, го оценяват като позитивно.

В БСП предстои промяна. Сергей Станишев подаде оставка и на 27 юли социалистите трябва да изберат новия си лидер. Кандидатите са няколко, но само един от тях получава засилено внимание от въпросните медии. „Ангел Найденов купува цигарите на любимата си Мая Манолова“, информира едното издание. Другото допълва, че Мая Манолова три пъти седмично се среща с избиратели. „Бурната любов на Мая и Ангел“ разкрива третото издание и предлага на читателите си следното изречение: „Не може да се отрече, че Ангел и Мая са една от най-чаровните и в същото време успешни двойки в страната“. Делян Пеевски може и да има кандидат за лидер на БСП, може и да няма, но един друг кандидат – Янаки Стоилов, се обяви за единствения, който не е зависим от ДПС.

Цветан Василев е лош, „Южен поток“ е добър

„Цветан Василев опитва да сложи ръка над австрийска банка“, съобщава едното издание и цитира информация на Ройтерс, че българският банкер е сред кандидатите за купувачи на балканските поделения на австрийската банка Хипо Алде Адрия. „Слагането на ръка“ е може би най-позитивното описание на цитираната бизнес история. „Цветан Василев пробва да прилапа австрийски трезор“, пише второто издание, но все пак бледнее пред третото: „Финансовият шмекер Цветан Василев планира да вложи 1 млрд. лева в закъсала австрийска банка“. Тук съвпадението между личните интереси на Делян Пеевски и съобщенията в медиите, които не са негови, е пълно. Горящият скандал, в който има политика, бизнес, беззаконие, търговия с влияние, овладяване на държавни институции и т.н., е представен като борба между добрия и лошия. Познайте кой е добрият.

На този фон читателите са прилежно информирани, че „Южен поток” е от стратегическо значение. Тук разминавания между отделните издания няма. За читателите не е никак трудно да отгатнат какво е настроението и какви са плановете на този, който няма нищо общо с медиите. И на тези, които евентуално стоят зад него. Актуалната политическа обстановка е гарнирана с дежурните „патриотични“ заглавия, които защитават българите от останалия свят: „Гърци дерат туристи с фрапе по 8,5 евро“ или пък „Шарка пламна сред бежанците“. И партия ГЕРБ се е завърнала на страниците на въпросните издания. Те отразяват дори предстоящия избор на нов лидер на младежката организация. Защо го правят ли? Преди година самият Бойко Борисов се запита: „Някои брутално ни подкрепяха без да имаме нужда от това. И аз съм се чудил защо го правят“. И ние се чудим.

http://www.dw.de

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *