19/04/2024

El Mundo: Двойните стандарти в Косово и Крим

Въоръжена инвазия на една държава в друга, независимо от мотивите, винаги е злонамерено нарушение на най-важните правила на международното право, пише в статия за El Mundo Арасели Мангас Мартин, професор по международно право (Universidad Complutense) в Мадрид.

Опитите да се оправдае “невинната инвазия ” със стратегическите интереси или по хуманитарни причини – това е да се създаде ситуация, в която противникът да постъпи по същия начин.

Руското правителство не е необходимо да се учи от Запада на неморалност, признава авторът. “Но Русия много бързо възприе презрението към международното право , проявявано от образцови демократични страни – например, страните от НАТО , когато нахлуха  в Сърбия и програмираха умишлено унищожаване на териториалната цялост на Сърбия, както и създаването в  Косово на държава -призрак под протектората на ЕС” – се посочва в статията.

Това беше през 2007 г., а през 2008 г. Русия ” създаде две измислени държави в Южна Осетия и Абхазия. ”

Днес САЩ и ЕС негодуват от незаконното поведение на Русия. Авторът отбелязва: Крим – “формално е  украинска територия , но исторически и социално – руска. С какво  националното единство на Украйна е по-важно от единството на Сърбия? ”

Авторът препоръчва на  САЩ и ЕС да не подтикват хората в Украйна към гражданска война и “повече да не улесняват Русия в подкопаването на националното единство на Украйна”.

Read more: http://30dumi.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *