26/04/2024

И България влиза в картата на новия халифат, обявен от джихадистите

И България влиза в новия халифат на сунитските джихадисти от „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) според карта, която показва териториите, които трябва да попаднат под „черния флаг“.

Припомняме, джихадистката групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ обяви сливането на контролирани от нея територии в Ирак и Сирия и създаването на ислямски халифат върху тях, в рамките на който ще действат законите на шериата.

Обявената от джихадистите държава се описва като „най-значимото развитие на международния джихадизъм от 9/11″, според експерти.

Ислямистите представиха визията си за новия халифат. Те обявиха, че към халифата ще бъдат включени всички мюсюлмани по света в страните, в които живеят.

„Ислямска държава в Ирак и Леванта“ има план до 2020 година да контролира Близкия Изток, Северна Африка, големи райони от Азия и част от Югоизточна Европа.

Испания, която е била управлявана от мюсюлманите до края на 15 век, ще бъде част от халифата, също и страните от Балканите и част от Източна Европа, включително Австрия.

Според картата, публикувана в интернет, в халифата на ИДИЛ влиза Македония и всички страни от бившата СФРЮ, както и България, Румъния, Албания и Гърция.

Уикипедия: Халифатът е ислямска форма на държавно управление, отразяващо политическото единство и ръководство на мюсюлманския свят. Държавният глава (халиф) се възприема като наследник на политическата власт на Мохамед, според сунитите теоретически, избран от народа или от негови представители, и според шиитите имам, избран от тъй наречения „Ахал ал-бейт” (рода на Пророка). От времето на Мохамед до 1924 година успешни халифати са ръководени от династиите на Омеядите, Абасидите и накрая от Османците.

Това е единствената форма на управление, която е получила пълно одобрение от традиционната ислямска теология и е главната политическа концепция на сунитския ислям по общото мнение на мюсюлманското мнозинство през ранните векове.

Халифът – държавният глава, често е наричан „предводител на правоверните” (Амир ал-Му’минин) или, по-разговорно, „водач на всички мюсюлмани”. Всяка съставна държава (султанат, вилает или емирство) на халифата има свой владетел (султан, валия или емир). „Дар ал-ислям” (земя на исляма) се нарича всяка страна под управлението на халифата, включително страните, населени от немюсюлмани; страна извън управлението на халифата се нарича „Дар ал-харб” (земя на неверието), дори ако нейните жители са мюсюлмани, защото не са граждани по мюсюлманското право.

http://news.ibox.bg/news/id_401450822

One thought on “И България влиза в картата на новия халифат, обявен от джихадистите

  1. Те да видим, как ще минат Турция и как ще им заседне на гърлото. И ква е тая държава „Курасан“.Бахти майтапа…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *