26/04/2024

Има опасност да се скъса стената на язовир край Добрич

Стената на язовира до Добрич може да се се скъса, съобщиха от МВР. Според информацията няма опасност за града, но се евакуира село Ново Ботево.

Спасителни екипи са предприели всички възможни действия за осигуряване на безопасността на жителите на населените места, разположени по пътя на евентуалната приливна вълна.

Извършва се постоянен обход на водоема и се наблюдават критичните и заливните точки.

Няма пряка опасност за приливна вълна в посока град Добрич.

При последните наводнения градът беше залят, загинаха хора.

Междувременно в Добрич остава обявеното бедствено положение поради високото ниво на водата в северната част на града. Навсякъде канализацията е затлачена и в много от бедстващите райони действията по отводняването не са ефективни. Екипи на ВиК работят по възстановяване на каловите станции в „Дунав“ и в района на „Свежест“.

В момента има организирани около 40 – 45 екипа на пожарна безопасност в помощ на гражданите. Има екипи от Пловдив, Стара Загора, Русе, Силистра, Разград и Шумен.

Доброволци, които могат със собствени подръчни средства и личен транспорт, се насочват за почистването на тинята и др. отпадъци в района на Югоизточния и Северния район на ул. „Индже войвода“, „Копривщица“, „Стоил Войвода“ и други.

Около 800 домакинства в момента се без ел. захранване, тъй като се отводняват  трафопостове. По високите етажи на жилищните блокове липсва вода.

Община Добрич апелира към гражданите да ползват само бутилирана вода за питейна, тъй като пробите на водата от помпената станция в село Приморци още не са готови. За други дейности да се ползва преварена вода.

Екипи от общинска администрация в момента обхождат бедстващите райони и описват имуществените вреди, за да могат да се обхванат пораженията.

В Центъра за услуги и информация продължават да се приемат заявки за удостоверяване на претърпените вреди.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *