23/04/2024

Осем души се удавиха в наводненото село Бисер (видео)

Осем души загинаха след наводненията в Хасковско.

По-късно беше съобщено за девет загинали.

Министерски съвет ще вземе решение да помогне на пострадалите при наводненията в Хасковска област, каза премиерът Бойко Борисов, който посети залятото от язовир с. Бисер.
Село Бисер бе наводнено, след като стената на яз. „Иваново“ се скъса сутринта. Армията и МВР се включиха в спасителните операции, изпратени бяха и хеликоптери от авиобаза Крумово. Над 50 души бяха евакуирани (снимка на Дневник).

По-рано стана ясно, че 12 души от Бисер са в болница с измръзвания.

Повече от пет са вече жертвите от наводненията в Хасковска област, обясни премиерът пред журналисти на летище Пловдив, цитиран от „Фокус“.
Смъртните случаи в Хасковско са осем – четирима са загинали в с. Бисер, двама са били в завлечен от водите автомобил до с. Иваняне и двама – в друга кола, отнесена от водата край с.Бориславци, съобщиха от МВР.

„Всички хора, чиито къщи са наводнени, или са изгубили животни в бедствието, ще бъдат обезщетени. Сега най-важното е да осигурим храна и подслон на хората, чиито жилища са най-силно пострадали от наводненията“, каза премиерът и уточни, че за пострадалите ще има фургони.

„Слагаме мостове, там където са завлечени. В Съдебна медицина се прави разпознаване на загиналите. Организирали сме да дойдат от енергото и когато влагата позволи веднага да се пусне тока. Над 60 човека са спасени към този момент. Бог да ги прости починалите. За съжаление, част от тях не са повярвали на предупрежденията на кметицата, били са камбаната, предупреждавали са“, каза още Борисов, цитиран от БНТ.

Той коментира, че първоначално е имало спор дали военни хеликоптери могат да кацат на заледени терени, заради това обявил, че има опасност да  паднат. Според инструкциите това не е разрешено, но премиерът е поел отговорността и е разпоредил хеликоптери от авиобазата в „Крумово” да летят.

С Борисов в Бисер бяха и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който ръководи спасителните действия, и земеделският министър Мирослав Найденов. Комисия, ръководена от Цветанов ще остане в района, за да установи щетите, причинени от водната стихия. Задействан е Националният план за защита при наводнения за областите Хасково, Смолян, Кърджали и Стара Загора.

Екип на БЧК с храна, минерална вода и най-необходими неща за най-нуждаещите се се е отправил към мястото, където са настанени евакуираните от харманлийското село Бисер. В последните часове обаче е изгубена телефонната връзка с екипа, каза пред “Фокус” Христо Григоров, председателят на БЧК.

Екипи от Агенцията за социално подпомагане ще бъдат изпратени спешно в бедстващите райони от община Харманли, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. Всички пострадали от наводнението в с. Бисер, община Хармани ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в максималния размер 325 лв., отпусната от дирекция „Социално подпомагне” – Харманли. Тя ще бъде част от мерките за преодоляване на щетите от бедствието.

Кой стопанисва яз. „Иваново“

Започва разследване, за да се установи чий е язовир „Иваново“, предаде Дарик радио. На място пристигна и прокурор от Хасковска окръжна прокуратура, който да прецени дали да бъде образувано досъдебно производство по случая.
Язовирът е на територията на военния полигон „Корен“.
Министерството на отбраната не е собственик на яз. „Иваново“, съобщиха от ведомството. Оттам обясняват, че той не е предоставян за управление на министерството. През 2003 г. от общинска служба по земеделие и гори е издадена скица, според която язовирът е собственост на община Харманли и граничи с терен на военното министерство. По тази скица е издаден и акт за публична държавна собственост, който потвърждава, че язовир „Иваново“ не е собственост на МО.

Отговорността за поддръжката на язовира е изцяло на общината, съобщи по-рано изпълнителният директор на дружеството с държавно участие „Напоителни системи“ ЕАД Георги Харизанов.

http://dnes.dir.bg/video.php?id=10477086

http://youtu.be/6Xz5dw47YGE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *