26/04/2024

Млада жена умря в очакване на необорудвана линейка

40-годишната столична фотографка Елизабет Димитрова е починала в очакване на линейка, съобщиха нейни близки. От Спешна помощ заявиха, че няма забавяне.
Близките на младата жена твърдят, че медицинският екип е закъснял с поне 30-40 минути, не е имал дефибрилатор и това се е оказало фатално за нея.

Трагедията се е разиграла вчера вечерта в квартал „Надежда“ след абитуриентски бал, който Димитрова снимала. Тръгвайки си от тържеството, тя припаднала до колата си. Преди линейката да дойде, жената все още дишала и имала пулс. Нейна приятелка, която е бивша медицинска сестра в реанимация, й друго медицинско лице й правили обдишване и сърдечен масаж.

Когато от спешния екип дошли, казали, че не могат да направят нищо.

„Тя беше абсолютно адекватна преди да припадне, не беше пила нищо, здрава жена. Аз съм бивша медицинска сестра и се опитах всячески да й помогна, но не беше достатъчно. Когато дойде медицинският екип, аз ги помолих да я интубират, но те ми казаха, че нямат дефибрилатор, отказвайки дори да ми се легитимират“, разказа Кристина Белчева минути след случилото се.

По-късно от „Съдебна медицина“ взели тялото за аутопсия.

На мястото на фаталния инцидент беше дошъл и бащата на Елизабет Димитрова, който каза:

„Искам докторите да ме погледнат в очите и да ги удуша пред вашата камера, най-отговорно го казвам. Нищо не са й направили в линейката, аз идвам тук и прегръщам детето си, което лежи в локвата…“.

Преди дни по подобен трагичен случай www.snaiper-bg.net публикува текста „Оставят ни да мрем като мърша“ – вижте го.

Да, за нови 120 автомобила на депутатите има пари, а за линейки няма. Какво да ги упрекваме лекарите, те работят на върха на възможностите си, без апаратура, със стари коли, а за София са само 17 линейки, за кого по-напред…
една

Пред Дир.бг обаче от Спешна помощ заявиха, че не е имало забавяне на линейката. Сигналът бил получен при тях в 20,31 ч. Тъй като в този момент нито един от 11-те медицински автомобила, които били на смяна, не бил свободен, изтеглили един от тях от друг адрес заради спешността на случая. Линейката пристигнала на мястото след 18 минути при норматив 20.

Жената вече била посиняла. Направи ли й кардиограма, която показала – права черта, тоест вече е била мъртва, уточниха от Спешна помощ. Оттам добавиха, че наистина не е имало дефибрилатор в линейката, но в случая той нямало да помогне.

По-късно линейката дори се върнала, защото дошлият на място съпруг на фотографката припаднал.

В края на миналата година беше наказан лекар заради смъртта на 4-годишно дете със сърдечен порок. Екипът бил изпратен в столичния хотел „Хилтън“, където осиновеното от германско семейство момиченце внезапно спряло да диша.

Тогава близките също разказаха, че линейката е закъсняла много и нямала дефибрилатор. Проверка установи, че екипът е пристигнал след 9 минути и имал апаратура, но лекарят не слязъл с нея, а първо отишъл да прегледа детето. Оказало се, че то е починало, затова изобщо не извадил дефибрилатора.

От форума: Да, за нови 120 автомобила на депутатите има пари, а за линейки няма. Какво да ги упрекваме лекарите, те работят на върха на възможностите си, без апаратура, със стари коли, а за София са само 17 линейки, за кого по-напред…

Автор: една

http://dnes.dir.bg/news/zhena-lineyka-kvartal-nadezhda-16765487

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *