26/04/2024

Бедствено положение във Видин заради скъсана дига

Кметът на Видин Герго Гергов обяви бедствено положение на територията на общината заради скъсана дига на главен събирателен канал при село Иново.

Тази нощ е скъсана защитната дига на събирателен канал в района на Иново, след като през изминалото денонощие на територията на общината паднаха проливни дъждове, съобщиха от общината, цитирани от БТА и БНР.

Наводнени са близо 2 000 дка земеделски земи, като залетите площи продължават да се увеличават. В изпълнение е въведен общинският план за защита при бедствия в частта „наводнение“.

Щабът за осъществяване на общинския план е на непрекъснат режим на работа, а информация за хода на спасителните и аварийно-възстановителни работи се предоставя на кмета на общината през два часа.

Срокът на действие на бедственото положение е до пълното овладяване на ситуацията. Проблемният участък от дигата е вече е запушен, а експерти изготвят становище за състоянието на моста до пробития участък от дигата. Установено е пропадане на пътя към с. Иново, информират от общината.

Решение за отклоняване на движението по главен път Видин-Брегово взе Кризисният щаб на община Видин. Движението бе отклонено през селата Капитановци и Акациево е възстановено късно вечерта.

На много места в страната се отстраняват щетите от бурите със силни ветрове вчера. Проливните дъждове създадоха проблеми в почти цялата страна.
Най-сериозно е положението още в областите Стара Загора, София, Пловдив, Плевен, Велико Търново и Русе. Наводнени са десетки жилища в Свищов. Описват се щетите от смерча в Чепинци.

Усложнена е и ситуацията в Западните Балкани. Сърбия обяви извънредно положение заради наводненията в страната. Премиерът поиска помощ от ЕК, Русия и Словения.  От силните дъждове страдат и Румъния, Хърватия, Босна и Херцеговина.

http://dnes.dir.bg/

Снимката е на БТА

One thought on “Бедствено положение във Видин заради скъсана дига

  1. Той ние сърдит/а дали няма за какво да ни се сърди/,затова ни наказва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *