19/04/2024

Започна производството на тежка строителна техника в Пловдив

Нов завод за производство на багери и челни товарачи беше официално открит днес в Пловдив.

Инвестицията е на стойност 5 милиона евро и е реализирана в партньорство на Atlas Maschinen GmbH Германия, собственост на българския емигрант Фил Филипов (на снимката), и Българска индустриална група (БИГ) АД Пловдив.

„Много хора се оплакват, че в България нищо се случва, но аз съм на друго мнение“, коментира Филипов.

„Работим заедно с българския екип от БИГ АД от десет години и досега не са ме изложили”, добави той.

Филипов посочи, че компанията в Германия допреди две години е отчитала по 2 млн. евро загуба на месец. През миналата година обаче е успяла да излезе на печалба.

Филипов не скри, че един от мотивите му за изнасяне на част от производството на багери от Германия в България е търсенето на по-голяма ефективност на производството. Себестойността на машините, произвеждани у нас, се понижава с около 30 на сто, показват изчисления на компанията.

В българския завод ще се произвеждат 4,5-тонни багери и 36-тонни челни товарачи (фадроми).
Още по темата
Завод за производство на багери и челни товарачи ще заработи в Пловдив

Малките багери са предназначени най-вече за изграждането и поддръжката на инфраструктурата на селищата. На първо време производителят Каелбле БГ ЕООД, дъщерна фирма на БИГ АД, възнамерява да ги отдава под наем. По този начин ще се тества качеството на произведената в Пловдив строителна техника и ще могат да се извършат съответните корекции, ако има такава необходимост.

Първата голяма фадрома „Каелбле” вече е сглобена с части-внос от Германия. За малкия багер обаче са ползвани български части.

„Имаме 80 подизпълнители от Пловдивски и Старозагорски регион”, поясни доц. Димо Зафиров, изпълнителен директор на БИГ АД. За поддръжката на строителните машини е осигурен и съответният сервиз, обясни още той.

На първо време в производството на новата техника са ангажирани 20 души, като се планира увеличение на персонала още през настоящата година. В идващите пет години се очаква броят на заетите в производството да достигне 150-200 души.

Произведената в Пловдив продукция ще бъде реализирана на пазарите, на които оперира Atlas Maschinen. От Каелбле БГ обаче предвиждат и сами да си търсят нови пазари, вероятно на изток.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/otkriha-zavod-za-proizvodstvo-na-bageri-i-chelni-tovarachi-v-plovdiv,136481/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *