18/08/2022

Еверест облъчва алпинистите с пет пъти по-голяма радиация от АЕЦ

Ново проучване разкри, че всеки алпинист при изкачване и слизане от връх Еверест, може да получи доза радиация пет пъти по-голяма от средната годишна доза на работещ в британска АЕЦ.

В доклада на британската асоциация за радиационна защита, подготвен от алпиниста Боб Кер се казва,  че дозата  радиация, получена за едно изкачване на Еверест, може да увеличи риска от развитие на рак 10 000 пъти.

Причината е, че на върха на планината човекът е отделен от космоса с по-тънък слой атмосфера, отколкото на морското равнище. Поради това слънчевите лъчи по-дълбоко въздействат върху организма.

 „Ако някой  получи  подобна доза радиация, без катерене в планината, а на морското равнище, официалните документи на Обединеното кралство щеше да определят тази доза като „значителна“,  равняваща се  на годишния безопасен лимит“, обяснява Боб Кер.

В същото време има категория хора като шерпите, които в продължение на целия си живот многократно се качват на върха на Еверест. Вероятно последиците от радиацията върху техните организми далеч надхвърлят безопасните граници.

Кер съобщи, че по-голямата част от алпинистите дори не се досещат за тази доза на радиация , която получават по време на изкачване на най-високия връх в света.

http://30dumi.eu/archives/77442

(Visited 431 times, 1 visits today)

One thought on “Еверест облъчва алпинистите с пет пъти по-голяма радиация от АЕЦ

  1. Елитът ни лъже за това, как въздейства наистина радиацията.
    Нали трябва да има страх…..
    И как да си обясним, никога ненапусналите Чернобил след аварията, които и до днес се радват на добро здраве? Защо едни пострадаха, а други не, въпреки големите дози радиация?
    Какво крие елитът? Какво крие науката?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *