19/04/2024

Учени: Дори регионална ядрена война ще унищожи живота на Земята

Според учените дори и кратка размяна на ядрени удари ще застраши целия живот на Земята. В момента на планетата има 17 000 ядрени оръжия, които могат да унищожат човечеството няколко пъти.

Но за  да се направи Земята необитаема не е необходима пълномащабна ядрена война. Скорошно проучване показва, че дори и сравнително малка регионална ядрена война, като например конфликт между Индия и Пакистан, може да доведе до глобална екологична катастрофа.

Според водещия автор на изследването Майкъл Милс ,  специалист в областта на атмосферните науки в Националния център за атмосферни изследвания в Колорадо, „повечето хора ще бъдат изненадани да научат, че дори много малка регионална ядрена война от другата страна на планетата е в състояние да наруши глобалния климат в продължение на на -малко на десетилетие, както и за десет години да унищожи озоновия слой“.

Изследователите са разработили компютърен модел на земната атмосфера и са направили симулации, за да разберат какво ще се случи при ядрена война, в която ще бъде включена само част от глобалния арсенал.

Това, което установили прилича на кошмар :

–  С огнените бури в небето ще бъдат изхвърлени повече от пет милиона тона пепел.
– Пепелта ще абсорбира слънчевите лъчи, които ще предизвикат смъртоносно охлаждане на земната повърхност.
– Глобалните температури ще паднат средно с три градуса по Фаренхайт, а в Северна Америка зимите ще станат по-студени  с  4 до 10 градуса.
– Земята ще бъде обхваната от смъртоносни студове , които ще намалят сезоните за реколта с около месец, което ще продължи няколко години.
– Количествата дъжд и другите валежи ще намалеят с около десет процента, което ще доведе до суша в световен мащаб и ще предизвика горски пожари в района на Амазонка, които ще излъчат в  атмосферата още повече  дим.
– Пепелта в небето ще затопли стратосферата и ще ускори химическите реакции, които разрушават озоновия слой.
– Мощната ултравиолетова радиация, която ще достигне  до повърхността на Земята, ще  се превърне в сериозна заплаха за здравето на човека и ще  увреди крехките екосистеми на сушата и в морето.

Според Милс, „като цяло тези ефекти ще бъдат пагубни за производство на храна и за екосистемите“.

http://30dumi.eu/2014/04/prouchvane-pokaza-che-dori-malka-yadrena-vojna-shte-unishtozhi-tseliya-svyat/

Проучването е публикувано в Earth’s Future.

One thought on “Учени: Дори регионална ядрена война ще унищожи живота на Земята

  1. Радиацията е временно явление, проблев е ударната разрушителна вълна на ядреното оръжие. Последиците от това оръжие са доста раздути. Манипулацията за огромните почти непоправими поражения са определено недоказани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *