25/04/2024

Тройно е скочило производството на изкуствено месо

В света не само че се произвеждат сериозни количества изкуствено месо, но компаниите в този бранш стават все повече и конкуренцията съответно между тях – все по ожесточена.

Една такава компания е Beyond Meat. Тя е основана от през 2009 г. в Кайлифорния, САЩ, от Итън Браун (Уикипедия).

Beyond Meat вече продава бургери от изкуствено месо в 5000 ресторанта из целите Съединуени щати, а също така е доставчик и на крупни вериги супермаркети. В последно време компанията получи редица инвестиции на обща стойност 55 милиона долара, в това число, което е наистина интересно, от най-големия производител на месо от животни Cleveland Avenue, чийто основател е бившият ръководител на McDonald’s Дон Томпсън.

Трябва да се обясни, че Beyond Meat не синтезира месо в епруветки. Вместо това използва екстракти от растителни вещества – белтъчини от грах, дрожди, сок от цвекло и кокосово масло.

Както съобщава Wall Street Journal компанията планира през 2035 г. да замени всичкото консумирано сега натурално месо с растителни аналози. С такава „замяна“ ще се занимава и близкият на компанията конкурент Impossible Foods, който предвижда всеки месец да произвежда до 450 тона изкуствено месо.

Според прогнозите на анализатори този пазар всяка година ще нараства с 8,4 на сто и към 2020 г. ще достигне 5,2 милиарда долара в САЩ.

Очаква се първи да преминат на изкуствено месо жителите на САЩ и Европа, а последни – на Азиатско-Тихоокеанския регион.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *