28/10/2020

Летните 29 градуса прогозират синоптиците през април

През април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, обясни Марияна Попова от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Най-ниските температури през идващия месец ще са между 0 и 5 градуса, а най-високите – между 24 и 29 градуса.

За по-голямата част от страната средните температури са между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета – между 9 и 11 градуса, а за планините – от минус 3 до 8 градуса.

Месечната сума на валежите през април ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планинските райони – между 60 и 100 литра на квадратен метър.

„През повечето дни от първото десетдневие на април, въпреки захлаждането в началото на месеца, температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Вероятност за повече превалявания ще има през втората половина от десетдневието“, прогнозира синоптикът.

Към края на първото и в началото на второто десетдневие ще бъде сравнително по-хладно, променливо, остава и вероятността за превалявания.

Около средата на десетдневието ще е относително по-стабилно и по-топло.

В периода 16-18 април отново ще има условия за превалявания.

През последните дни от десетдневието атмосферата ще се стабилизира и температурите ще се повишават.

През третото десетдневие тенденцията е валежите да са малко, с по-голяма вероятност около средата на периода. Ще бъде топло, през повечето дни предимно слънчево.

http://dnes.dir.bg/news/vremeto-prognoza-april-16401944

(Visited 113 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *