19/05/2022

Крайно време беше: Пенсионери заведоха иск срещу България в Люксембург

Българските пенсионери чрез тяхната асоциация са внесли колективен иск срещу страната в Европейския съд в Люксембург. Под него са положили подписи засега 182 души.

Причината за тяхното недоволство е, че голяма част от тях получават пенсионна месечна вноска до 200 лева, която е под официалния праг на бедност в страната.

Изключително несправедливо и обидно е пропагандното внушение, че работещите млади издържат милиони български пенсионери. Един вид – и тези мизерни пенсии се дават на паразити в обществото. А истината е обратна на това твърдение: повечето от сега работещите млади я имат 5-10 години стаж, я не. Докато милиони пенсионери – без тези със социалните пенсии, са внасяли 34-40 години вноски за пенсия. И с 200-250 лева месечно се доближават до социалните пенсии на хора, които никога или малко са работили и плащали. Така държавата се превръща в най- долнопробният крадец на милиони пенсионни вноски на българите. Нещо по-лошо – продължава да ги ограбва. Не просто трябва да съдим България – трябва да я съдим по параграфа „престъпление срещу човечеството“ (бележката в курсив е на www.snaiper-bg.net)

Според Националния статистически институт той трябва да е 236 лева.

„Задавах въпроса на три правителства подред и никакъв отговор не получавах или той беше „Няма пари“. Затова считам, че този иск е изцяло справедлив и вярвам, че с Божията помощ ще бъде приет от Европейския съд, за да му бъде дадем ход и рано или късно справедливост трябва да има“, коментира Венелина Попова, която една от инициаторите на иска.

Европейският съд в Люксембург работи съвместно със съдебните органи във всяка една европейска държава и неговите решения са задължителни, и трябва да бъдат приведени в действие.

Ако конкретна държава загуби дело и това се случи, срещу нея се задейства наказателна процедура.

838 000 са пенсионираните хора в България, които получават пенсия до 200 лева, което е най-ниската преди увеличението от 1 април в размер на 141 лева, което е със 100 лева под прага на бедността, заяви журналистката от БНР Венелина Попова, която е инициатор на иска.

bTV

(Visited 2 164 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *