26/04/2024

В Плевен удариха родителите с „Постоянна такса за ползване на детско заведение“

Безумията на общинските съветници и общинари наистина нямат граници, в стремежа си да запазят стандарта си на живот, за сметка, този път, на децата.

Водещи са управляващите  в Плевен, които по примера на редица монополисти, наложиха ежемесечна такса-глоба за родителите и децата им. Всяко дете в общината, което посети детска ясла или градина дори само един ден в месеца, ще трябва да плати 25 или 30 лева, в зависимост от това дали е дневна или седмична.

Което означава, че родителите на тези деца, ще бъдат глобявани, за това, че те не посещават заведението, без право на обжалване, и… съответно без да са ползвали тази услуга.

В наредбата пише:

„Чл. 19. (1) За ползване на детски ясли родителите или настойниците дължат месечни такси в следните размери:
1. седмични детски ясли – постоянна такса за ползване на детско заведение в размер на 30,00 лв. и по 1 лв. такса за присъствен ден
2. целодневни ясли – постоянна такса за ползване на детско заведение в размер на 25,00 лв. и по 1 лв. такса за присъствен ден”

В мотивите за това одиране на родителите пише:

За да бъдат споделени разходите необходими за функциониране на детските ясли и детските градини е необходимо сегашният размер на таксата да бъде диференциран на два компонента: “постоянна такса за ползване на детско заведение” и ”такса за присъствен ден”. По този начин с постоянната такса ще се заплащат част от разходите с постоянен характер, като ел. енергия, горива, вода, материали и други, а таксата за присъствен ден ще покрива част от разходите само за храна.

Което преведено означава, че се плаща нещо, което не е използвано.

Умно, нали?

Ето и първи резултати от новата наредба (примерът е абсолютно реален). Дете посещава през януари забавачка в Плевен само 4 дни. Родителите плащат 29 лева за януари. При старата наредба щяха да платят само 8 лева.

На това му се вика шоково поскъпване, но витиеватият текст на наредбата позволява по-лесно да преглътнеш (поне в началото) бомбастичното увеличение. Ако можеш.

Съвсем не между другото едно уточнение: новата наредба е благословена от зам.-кмета на Плевен Трифон Иванов – кумът на Цецка Цачева.

2 thoughts on “В Плевен удариха родителите с „Постоянна такса за ползване на детско заведение“

  1. Да отврят няколко частни, където се плаща само за присъствен ден. По този начин, няма да могат да ги дерат.

    Разбира се, малко ме съмнява някой частник ей така да отвори бизнес без да си е направил сметката как ще покрие режийните разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *