20/05/2024

Метеоролози очакват 2014 година да е най-горещата в историята

2014 г. може да се окаже най-горещата в историята на метеорологичните наблюдения. Жителите на някои региони на Земята ги чакат множество пожари и суша, а други – поройни дъждове и наводнения.

Виновно за природните бедствия за пореден път ще бъде явлението „Ел Ниньо“, съобщиха германски учени от университета в Гисен .

Експертите отдавна наблюдават „Ел Ниньо“ – явление, което влияе на колебанията на температурата на повърхностните води в екваториалната част на Тихия океан,  но доскоро имаше само краткосрочни прогнози за неговото въздействие върху времето. Преди това експертите установиха, че “ Ел Ниньо “ до края на века ще увеличи броя на природните бедствия двойно, а ново проучване на германски учени показва, че сериозни климатични промени ни чакат с вероятност от 75% тази година.

Преди това учените анализирали промените в температурата на водата в източната част на Тихия океан по протежение на екватора и са установили, че в резултат на глобалното затопляне тя се нагрява бързо. Това ще доведе до значителна промяна в обема на валежите, което пък ще предизвиква наводнения и проливни дъждове в някои части на света и опустошителни засушавания и горски пожари в други.

А поради силните ветрове около екваторa тези прогнози бяха ограничени до шест месеца. Германските учени са измерили температурата и на атмосферата над повърхността на водата в различни части на океана и твърдят, че “ Ел Ниньо“, за разлика от предишните прогнози, е напълно оформен и следователно засушавания и наводнения се очакват в края на 2014 година.

Впрочем някои австралийски метеоролози са скептични към твърденията на германците. Според тях учените са използвали общи статистически данни и изчисления, но не са отчели характеристиките на “Физиката на атмосферата или моретата“. В същото време ръководителят на австралийската метеослужба Andrew Watkins признава, че все пак се наблюдава общо затопляне в региона и „Ел Ниньо“ може да се прояви даже и по-рано, отколкото прогнозират германците – през юни 2014 година.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2556766/Could-2014-hottest-record-El-Ni-o-phenomenon-spew-massive-amounts-heat.html

http://30dumi.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *