27/04/2024

Хирурзи извадиха зъб от мозъка на малко момченце

Хирурзи от американския щат Мериленд преживяха една от най-тежките операции в практиката си. Родители на четиримесечно бебе алармирали лекарите, след като забелязали, че главата на детето им расте твърде бързо. Медиците направили скенер и открили, че в мозъка на детето е израснал зъб.

Хирурзите и онколозите обяснили на изплашените родители, че това е в резултат на формирането на рядък вроден тумор – краниофарингиома, пише New England Journal of Medicine. Това новообразувание в преобладаващ брой от случаите е доброкачествено, но може да се разрасне до размер на топка за голф и да предизвика намаляване на обонянието, разстройство на слуха и зрението, а също и да повиши вътрешно-черепното налягане.

Специалистите винаги са подозирали, че тези тумори, които се появяват при децата още по време на бременността, се образуват от същите клетки, от които се формират и зъбите, тъй като в тях се открива голямо натрупване на калций. Но реално образуване на зъб до този случай не е намиран.

Хирурзите успешно отстранили тумора. Момчето, според тях, се чувства добре. Но зъбът, който израснал в неговата хипофиза все пак е успял да наруши работата на мозъка. По-конкретно – изработването на хормони и ще се наложи да пие хормони до края на живота си.

Този случай заема почетно място в списъка на най-странните операции, извършвани от онколозите. Засега челната позиция се държи от млад човек от Иран, на който се наложило да лекува космати очи. Странният тумор в неговите очи се появил почти веднага след раждането, но към 19-та година значително увеличил размера си (0,6 см) и не позволявал да клепачите да се затварят. Освен това от него започнали да израстват и по-груби косми.

Лекарите отстранили тумора, поясняват, че това е лимбален дермоид – крайно рядко и по правило – доброкачествено образувание. По думите им в този случай ако младежът е продължавал да отлага лечението си, неговият тумор не само че е могъл да обрасне в косми, но е щял и да започне да се изпотява тъй като с времето на този тип тумор често се образуват съответните жлези.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *