26/04/2024

Възможно е скоро планетата ни да не става за живот (видео)

Изминалата 2013 г. не беше най-горещата в историята на метеорологичните наблюдения, макар да бе на крачка от рекорда. През последния ноември температурата бе най-високата от 1880 г. насам. А тези десет години, през които се отбелязваха температурни рекорди за всички времена (от началото на наблюденията) се падат на периода след 1998 г.

Американската космическа агенция НАСА публикува видеоматериали, в които с жълти и червени цветове са отбелязани температури, превишаващи средногодишните показатели за периода от 1951 до 1980 г. Вижда се рязката температурна промяна.

Какви ще са цветовете върху температурната карта на настъпилата 2014 г? А след 10,20 или 50 години? Такива дългосрочни прогнози са неблагодарна работа, защото никой не знае в действителност какво ще стане. Но общата тенденция, по която се движи планетата ни, е доста очевидна.

Както през миналата година написа в своята великолепна статия Уен Стивънсън (Wen Stephenson) „напълно е възможно скоро да нямаме пригодна за живот планета – планета, на която човешките съобщества биха могли да живеят спокойно и безопасно. Тя вече няма да е достатъчна за нашите деца”.

По-страшна прогноза от тази май не може да се направи.

One thought on “Възможно е скоро планетата ни да не става за живот (видео)

  1. Малко е несериозно. И от къде са се взели данните от 1888г. например? При това в световен мащаб! Имали са сателити?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *