25/04/2024

Опасен астероид лети към Земята

Астероид с размерите на самолетоносач ще премине в близост до Земята във вторник. Отломъкът е най-големият досега, който ще прелети край планетата ни от 35 години насам, съобщават от НАСА. Астероидът ще бъде на разстояние по-близо и от Луната.  Размерите му са горе-долу колкото на няколко футболни игрища, събрани накуп. В  класификация на НАСА той е отбелязан като опасен. Но учените не смятат, че има шанс гигантското тяло да удари Земята.

Астероидът, широк 400 метра, е наречен 2005 YU55 и ще се приближи най-близо във вторник, 8 ноември в 23,28 ч. по Гринуич, преминавайки на 324 600 км, или 0,85 пъти разстоянието от Земята до Луната.Гравитационните последици от този астероид няма да бъдат усетени на Земята, включително и при приливите или тектоничните плочи, уточни американската космическа агенция. Астероидът 2005 YU55 се намира в орбита, заради която преминава на редовни интервали на близки разстояния до Земята, Венера и Марс. Но във вторник той ще премине на най-близкото разстояние до нашата планета от поне 200 години насам. Следващия път, когато толкова голям астероид ще се приближи на подобно разстояние до Земята, ще е през 2028 г., обясняват от НАСА.

Какво би се случило, ако астероидът 2005 YU55 срещне Земята? Ударът ще се равнява на 4000 мегатон взрив, земетресение с магнитуд 7-ма степен и ако падне в океана, ще е все едно гигантско цунами, твърдят учените от университета Purdue.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *