19/04/2024

До втори тур са допуснати 1058 доброволци за полет до Марс без връщане

1058 подходящи да полетят и останат да живеят на Марс доброволци са отсети от Mars One, съобщават от проекта. Избраните отиват на втори тур.

Нидерландският некомерсиален проект иска да изстреля група от четирима човека – невъзвращенци, на Червената планета през 2023 г. с дългогодишна цел: създаване на първото постоянно селище на Марс.

Повече от 200 хиляди човека се борят за място в списъка на Mars One, заявки се приемаха до 31 август 2013 г. Единственото изискване бе доброволците да бъдат над 18 години. Допуснатите до следващия етап на конкурса са били уведомени по електронните им пощи.

За участие в мисията се борят 297 кандидати от САЩ, 75 от Канада, 62 от Индия, 52 от Русия и по няколко човека от много други страни – общо 107, в това число и от България.

Почти 77 на сто от избраните са възрастни работещи хора, а около 15 %  – ученици и студенти. Около 55 на сто от кандидатите са мъже, от които 357 са на възраст приблизително 25 г., 415 са на 35 г., и само 26 от претендентите са по-стари от 56 г. Най-възрастният кандидат, допуснат до втори тур, е на 81 години.

Представители на Mars One заявиха, че планират да излъчат екип космонавти. Средствата за тренировъчния процес за мисията ще бъдат набрани чрез реалити шоу. Бас Лансдорп (Bas Lansdorp) – ръководител на проекта, заяви в понеделник, че все още се водят преговори с медийни компании за правата за излъчване на Mars One.

През декември Mars One представи програма за частна безпилотна мисия до Марс. С помощта на опита на компаниите Lockheed Martin Space Systems и Surrey Satellite Technology Ltd, Mars One планира да изпрати роботизиран спускаем апарат и спътник на Червената планета през 2018 г. с цел подготовка на техните пилотируеми мисии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *