24/04/2024

Не изяждай сватбената рокля! (вижте снимките)

ДЕМЕЛ ИЛИ СЛАДКАРИТЕ, КОИТО ПРАВЯТ БУЛЧЕНСКИ РОКЛИ ОТ ШОКОЛАД

Добре де, обичам сладките неща. И ми личи, но не ми пука. Убеден съм , че надраснах   дилемата дали да излапам цяла торта или  да кусна само късче непознат сладкиш. Впрочем вредно ли е сладкото? Може би, но ще спра да се радвам на сладкишите тогава, когато ми открият диабет.Така че ако искате симпатиите ми, просто ме почерпете нещо сладичко, което не съм опитвал.

Но да оставим личните ми пристрастия и да опитаме да разделим складкарските вкусноти на два стила  /за по-прегледно/. “Възточният” стил несъмнено е изпитание на човешкото небце за поносимост към обилно сиропираните хапки. Оттук и Източният сладкарски въпрос е много ясен: колко шекер можете да понесете, без това да ви затръти. Западният стил категорично е по-разнообразен, по-богат и несъмнено по-разкрепостен. Разбира се и западняците са изстрадали своите възгледи за сладкарскто изкуство. Защото в един момент заради въпроса “ хляб или пасти” са хвърчали глави.

Имах късмета да се поразходя из сладкарниците на Виена, където “източният” и “западният” стил на изкушенията от захар си дават среща. И доказват, че стига да си ценител, винаги можеш да примириш на небцето си двата свята на сладкото. Прочее, ако Австро-унгарската империя се бе вслушвала повечко в дрънкането на черпаците на своите превъзходни сладкари, вместо в тракането на щиковете на своите храбри войници /да си припомним Швейк – б.а./, сигурно и до днес щеше да си е империя. Ама ха де…

Не че и виенските сладкари не са воювали. Но то е било само за благото в устната кухина на клиента, а не за короната на императора. Сакралният въпрос във войната на сладкарите от фамилията Сахер срещу сладкарите от фамилията Демел е: кой има правото да нарича тортите си “Сахер”. И този, който е доказал в близо десетгодишната съдебна битка, че оригиналната торта “Сахер” има един, а не два слоя сладко от кайсии /без ципите/ е спечелил вечна слава. Виенският съд справедливо отсъдил: отсега нататък едните торти ще се казват “Сахер торт”, а другите – “Демел Сахер торт”. /О, Пилате Понтийски, достойни са твоите наследници!/

Губейки съдебната битка за името, сладкарниците “Демел” днес имат нови изкусителни за устата и за окото доводи. Момичета, вижте снимките и ако сватбената рокля, обувките и букетът от кали ви хареса – просто ги изяжте.Те наистина са от шоколад. Насладете се – красотата изисква калорийни жертви!

Текст и снимки: Михаил Ванчев

 


 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *