10/07/2020

„Щандарт“: Един окалян президент и кризата след 1989 г.

24 години след промяната от 1989 г. българите поставят под въпрос младата си демокрация, а президентът Росен Плевнелиев стои зад уличните протести, които настояват за обновяване на държавата, докато неговите противници се ровят в миналото му на предприемач.

Така започва репортаж от България под заглавие „Един окалян президент и кризата след 1989 г.“ австрийският вестник „Щандард“, предаде БТА.

Кореспондентът на изданието в София Маркус Бернат отбелязва, че с момчешкото излъчване на бившия строителен предприемач, получил министерски пост и станал държавен глава, е приключено.

„49-годишният Плевнелиев, изнервен от политиците и медиите, които водят кампания срещу него, изглежда упорит. Дори най-невинната му протоколна проява се превръща в сигнал за битка“, пише авторът.

Той описва публикациите за предполагаемите офшорни фирми и олигархични връзки на президента и отбелязва, че рейтингът му непрекъснато пада.

Изданието обаче отбелязва и коментара на журналиста Иван Бедров, че президентът е „единственият нормален човек“ в общата картина, както и изказването на социолога Боряна Димитрова, че „президентът и хората вървят в една посока“.

„Щандард“ информира, че протести в България има още от януари, но докато демонстрациите в началото на годината са били срещу мизерията и монополите, от юни насам протестът е насочен срещу политическата система и за повече морал и прозрачност.

В придружаващ материал австрийският вестник отбелязва, че наблюдателите съзират политическа ос между президента Плевнелиев, „издателя олигарх“ Иво Прокопиев и влиятелната предприемачка Цветелина Бориславова. „Щандард“ твърди, че президентът е помогнал за създаването на новата политическа сила „Реформаторски блок“, която има подкрепата на медиите на Прокопиев.

Другата политическа ос в България, според автора, е между банкера Цветан Василев, медийния магнат Делян Пеевски и основателя на ДПС Ахмед Доган.

„Бившият премиер Бойко Борисов изглежда изолиран“, коментира още изданието.

Вестникът отбелязва, че правителството разчита на парламентарната подкрепа на дясноекстремистката партия „Атака“ и посочва, че обединяващият фактор между „Атака“, БСП и ДПС е противопоставянето срещу Борисов.

Според „Щандард“ един от възможните сценарии за развитие на ситуацията са предсрочни избори през май догодина заедно с европейските.

От форума: хората ни казват в прав текст, но с…интелигентни изразни средства-в България политиците са обвързани с обръчи, кръгове и….окръжности, като…СВИНСКИ ЧЕРВА, няма ляво, няма дясно, има само интереси…..

Седим и чакаме Европа да ни каже, че „ЦАРЯТ Е ГОЛ“.
Тъжна работа.
„Всеки народ си заслужава управляващите“!
Тъжна работа

Автор: януари

(Visited 81 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *