25/04/2024

Учени: Шампоаните срещу пърхот унищожават живота

Хората, които искат да забравят за такъв широко разпространен и досаден козметичен проблем като пърхота, използват масово популярни шампоани. Техните реклами обещават избавяне от неестетичните бели люспи.

Но малцина знаят, че заедно с пърхота тези средства постепенно унищожават живия свят на планетата ни.

По време на всяко миене на главата в канализацията попада значително количество шампоан срещу пърхот. Мнозина биха казали, че в това няма нищо опасно тъй като пречиствателните съоръжения напълно отстраняват остатъците от миещите средства. Но за съжаление фунгицидите не попадат в категорията на „напълно отстранените вещества”, пише Scientific American.

Причината е, че в шампоаните срещу пърхот влиза фунгицидът климбазол, който притежава противогъбчино действие. Неотдавнашно изследване показа наличието на това вещество във водата в концентрация до 0,5 микрограма на литър.

Резултатите от изследването бяха публикувани в списанието за екологична токсикология и химия (Environmental Toxicology and Chemistry). „Замърсителите, влизащи в състава на миещите средства, попадат в околната среда с пречистените отпадни води. Това стана известно след направените тестове, които показват, че в обратните води се съдържа противогъбичното средство климбазол в концентрация 0,5 микрограма на литър”. В доклада си учените подчертават, че целта на това проучване е била „да се оцени екотоксичността на климбазола по пътя на провеждането на стандарти биопроби на организми от водната среда и земните екосистеми”.

След направените анализи изследователите установили, че дори ниски концентрации на фунгицида са нанесли вреди на много организми – като се започне от водораслите и се стигне до рибите. „Въздействието на климбазола може да се окачестви като хронично. Това вещество попада постоянно във водата. Замърсените с фунгициди води веднага се отразяват на водораслите – те загиват. Големите растения също страдат от климбазола, което се изразява в забавянето на растежа им.

Подобни изменения настъпват и при животните, и по-конкретно – при рибите. „Освен това е доказано същественото влияние на фунгицида върху фитотоксичността на почвата”, се казва оте в доклада на учените.

Журналистите от изданието, публикували резултатите от това най-ново изследване, съветват читателите да си помислят за други методи за избавяне от пърхота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *