18/04/2024

Вижте и чуйте колко нежна е песента на планетата ни (видео)

Нашата планета има глас. Да, освен всички възможни проявления на нейните звуци, които познаваме ние, нейните обитатели, тя има и друг глас. Глас, с който си говори с Космоса!

Той е отдавна известен на учените и любителите, които ловят и записват радиовълни, но сега за  първи става достояние на целия свят. Американската космическа агенция НАСА публикува кратък аудио файл, на който се чуват странни пиукащи звуци. Интересно е, че те силно наподобяват езика на китовете и песента на птиците.

Всъщност гласът на нашата планета представлява радиовълни, образувани в двата защитни магнитни обръча на Земята, наречени радиационен пояс на Ван Алън. Те предпазват нашата планета от силната и опасна слънчева радиация. Двата пояса, вътрешен и външен, представляват област от магнитосферата на Земята с голямо съдържание на високоенергетични заредени частици – предимно протони и електрони. Вътрешният стига до 4000 км над земната повърхност и се състои предимно от протони, а външният слой се простира до 17 000 км и съдържа основно електрони.

Записът е направен чрез сателитите Storm Probe, които бяха изстреляни през септември, за да измерят плътността на тези заредени частици. Това е първият запис на песента на Земята с такова високо качество, макар любопитните звуци да са били засичани многократно в историята на радиотехниката.

Те са най-интензивни и живописни сутрин, затова и са известни с още едно име – „Хорът на зората“.

http://www.spisanie8.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *