26/04/2024

УН екзекутира 80 човека – гледали забранена южнокорейска телевизия

Властта в Северна Корея, начело на която е Ким Чен Ун, е екзекутирала публично в началото на месеца близо 80 души, мнозина от които заради обвинение, че са гледали предавания на южнокорейски телевизии – нещо строго забранено в КНДР.

Друга част от екзекутираните са били обвинени в проституция, съобщава южнокорейският вестник „Чунан илбо“, като се позовава на анонимен източник, цитиран от БТА.

Екзекуциите били извършени на 3 ноември в 7 града от Северна Корея, посочва източникът, описан като „близък“ до вътрешните работи на Пхенян. Предаванията са били внесени нелегално на дискове или флашки.

Властите в източния пристанищен град Вонсан събрали 10 000 души на местен стадион, за да присъстват на разстрела на осмина осъдени.

Информационният сайт Daily-NK, ръководен от севернокорейски бежанци и разполагащ с широка мрежа от информатори в тази страна съобщи, че няма данни по темата.

Друг бежански сайт – North Korea Intellectual Solidarity, информира, че негови източници му съобщили преди месеци за подготвяна вълна от публични екзекуции.

„Режимът май се страхува от възможна промяна в умовете на хората и се опитва да ги сплаши“, заявява негов представител.

http://dnes.dir.bg/news/severna-koreja-eczecutzii-15482927

Снимката е на ЕРА/БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *