25/04/2024

Космически спътник се разпадна на части над Сибир

Неуправляемият спътник на Европейската космическа агенция  (ЕКА) – GOCE,  навлезе в атмосферата на Земята по дълга траектория, която премина над целия Сибир, западната част на Тихи океан, източните части на Индийски океан и Антарктида. Както се очакваше спътникът се разпадна на части днес – на 11 ноември, в горните слоеве на атмосферата.

Не се съобщава нищо за щети, макар по оценките на специалисти от ЕКА 25 на сто от отломките биха могли да достигнат повърхността на Земята, пишат информационните агенции.

Изстреляният през март 2009 г. спътник GOCE (на снимката) беше предназначен за изучаване на гравитационното поле на нашата планета, но след като изразходва горивото си, той самият стана жертва на гравитацията на Земята и започна неуправляемо да пада. Иновационният йонен двигател на GOCE поддържаше много ниска орбита на сателита – 260 км., което позволяваше да се измерва плътността на въздуха и скоростта на вятъра в горните слоеве на атмосферата.

Спътникът GOCE позволи да бъде създаден най-точният модел на световния океан в хипотетичното състояние на покой. Този модел се използва за изчисления на циркулацията на океана, за контролиране равнището на моретата, динамиката на леда, както и за изследване на вътрешния строеж на Земята.

Разбилият се днес спътник е само една малка част от 100-150 тона изкуствени космически обекти, които всяка година падат на повърхността на планетата ни. Повечето от тях изгарят в атмосферата. Поради това за 56 години полети в Космоса нито веднъж не е бил регистриран случай на нараняване на човек от отломки на космически апарат.

Любопитното е, че за целия период от началото на полетите в Космоса, на Земята са паднали около 15 хиляди тона технологични отпадъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *