20/04/2024

България – до гушата в робовладелския строй

Близо 28 хил. българи живеят в робовладелския строй, изчисли австралийска фондация (вижте подробности за Глобалния индекс на робството и критериите за изчисляването му тук)

Само толкова? Де да беше вярно! По критерия – минимално заплащане на труда,  и въобще – минимални доходи, в робство вероятно е 80 на сто от населението на България. Вероятно, защото няма точна статистика. Знае се, че стотици хиляди в България се трудят срещу минимална работна заплата. Малцина са щастливците, които получават по нещо допълнително и под масата. И съвсем не всички от тях са ниско образовани. Срещу минимална заплата се подписват и доста вишисти.

Едва ли има в друга държава както у нас – поне не и в ЕС, термин „работещи бедни”. Това са хора, които не могат да си купят дори пералня, без да изтеглят поробващ заем от банките, които не могат да спят, защото не са сигурни преди следващата заплата с какво ще нахранят децата си. Следваща заплата ли казах? Да, стига робовладелецът да благоволи да я даде.

Неотдавна учени доказаха, че бедността води до оглупяване. Не е ли това целта на занятието – беден и гладен човек лесно се продава и манипулира. А оглупява, защото в главата му не може да проникне почти нищо друго от мисълта и ужаса за връзването на двата края. Как да се образова или самообразова при това положение? И нека не асоциираме тази картинка само с малцинствата. В Северозападна България да не би да живеят само цигани?

Ами пенсионерите? 800 хиляди са с месечен доход под 200 лв. Възрастните с пенсии от 200 лева и 1 стотинка отгоре – също стотици хиляди, минават в класата на заможните. Забелязвате ли как през последните години се внушава какви подли и безсрамни кърлежи в тялото на държавата са пенсионерите. И все се премълчава отговорът на простия въпрос: къде потънаха техните осигуровки? Особено на по-старите пенсионери – преобладаващата част от тях не са получавали минимална работна заплата. И то по време, когато на никой и през ум не му е минавало да не отчислява и да не внася  осигуровки за пенсии и медицинско обслужване.

Кой открадна милиардите, които те внесоха за спокойните си старини? Техните пенсии?

Отговор няма и да има. От къде да дойде? От малокултурните циркаджии в парламента ли? Вижте с какво се занимават вече месеци наред (а и с години). Да сте забелязали да правят нещо за хората в тази държава? Не, и няма да видите.

Следователно в кой строй живеят преобладаващата част от българите? Отговорът не е ли еднозначен? В робовладелския от най-уродливия му вид. Защото в класическия робовладелски строй робовладелецът е бил длъжен ( и го е правил) да осигурява подслон и храна за робите си. Мизерни, но ги е осигурявал. Съвременните български роби сами трябва да си осигуряват и храната, и подслона – също толкова мизерни за много от тях. Затова бездомниците у нас стават все повече и повече.

А колкото до свободата на придвижване – имат я, но подскажете как, кога и с какво да се възползват от нея?

Автор: Елена Емануилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *