29/03/2024

WFF: 27 739 българи живеят като съвременни роби

„Мнозина са изненадани да чуят, че робството още съществува, макар официално краят му да е сложен през XIX век“, казва изпълнителният директор на WFF Ник Гроно.

И обяснява елементите на съвременното робство: „Хората са контролирани чрез насилие. Те биват измамени или принудени да вършат работа, при която са икономически експлоатирани. Живеят с минимално заплащане на труда им, а понякога и изобщо без такова, и нямат свободата да напуснат.“ Това посочва първият Глобален индекс на робството 2013, изчислен от австралийската фондация „Уолк фри“ („Движи се свободен“).

Тежестта на натрупани дългове, трафикът на хора, принудителните бракове, включително на непълнолетни, както и експлоатирането на детски труд също са модерно робство.

Изследването обхванало 162 държави, подредени по Глобалния индекс на робството. Той се изчислява въз основа на три главни критерия – брой на хората, живеещи в робски условия във всяка страна, случаите на трафик на хора от и във държавата, количеството принудителни бракове (и на деца)…“

„Близо 30 милиона души по света живеят в робство в днешно време. Те са жертва на трафик на хора, принуждавани са да проституират, насилвани са да работят, за да изплащат дългове, и дори се раждат като роби.

Индексът подрежда 162 държави по света според броя на хората, които живеят в робство, риска да попаднат в такива условия и мерките на властите за борба с тези престъпни практики.

В 10 държави живеят 76% от всички 29,8 милиона души в робство – Индия, Китай, Пакистан, Нигерия, Етиопия, Русия, Тайланд, Конго, Мианмар и Бангладеш, сочи индексът. Индия има най-много роби – 14 милиона души, което е почти половината от всички хора в това положение по света. Страната води в класацията по абсолютен брой на робите, следват я Китай с 2,9 млн. роби, Пакистан (2,1 млн.), Нигерия (701 000), а Русия е 6-а с 516 000 души, живеещи в робски условия.

Най-много роби като дял от населението обаче има в Мавритания – 150 хил. души при население 3,8 млн. души. Това се обяснява с културата там, която позволява някои хора да се третират като лични вещи, както и заради високите нива на бракове в детска възраст, обяснява докладът.

България е на 56-о място по брой на роби на глава от населението – 27 739 души…“

http://news.ibox.bg/pressreview/id_1329661713

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *