26/04/2024

И с минутка спорт на ден здравето се подобрява

Всеки знае за ползите от редовното  спортуване, но малко отделя и минимално време за това, оправдавайки се с натоварения си график на работа и липсата на възможности за физически упражнения.

Още през 1970 г. американски лекари са разработили система, която  позволява човек да се занимава със спорт по три пъти на ден в продължение на десет минути. Смятало се е, че това равнява на 30-минутна серия от упражнения  като в същото време хората да могат да се придържат към обичайните си задължения.

През 2008 г. учени допълват и усъвършенстват системата:  човек трябва да посвети на физически упражнения поне 2,5 часа седмично, но всеки сеанс не трябва да продължава по-малко от десет минути.

Неотдавна група учени от Университета на Юта в Солт Лейк Сити под ръководството на професор Катрин Зик решили  отново да разгледат този въпрос, а по-късно са публикували резултатите от своите експерименти. Според тях дори едноминутни физически упражнения през деня имат положителен ефект.

“ Когато става въпрос за поддържане и подобряване на здравето, всяка минута е от значение. Бързо ходене, изкачване на стълби, скачане с въже – всичко това не отнема много време, но ще ви помогне да се чувствате много  по-добре“, казва проф. Jesse Fang, един ръководителите на факултет в Университета на Юта .

Read more: http://30dumi.eu/2013/09/dori-1-minuta-uprazhneniya-na-den-e-polezna-za-zdraveto/#ixzz2fu1Qm6kf

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *