26/04/2024

Бивш агент от ЦРУ: Дали са на Обама фалшиви данни за Сирия (видео)

В навечерието на гласуването от Конгреса на САЩ за военна операция срещу Сирия много активисти написаха на президента Барак Обама писмо с молба да признае, че доказателствата за използване на химическо оръжие от Асад са недостатъчни.

Сред тях бе и бившият сътрудник  на ЦРУ Рей Макгавърн. Той припомня, че миналия петък държавният секретар на САЩ Джон Кери в своето обръщение към журналистите заяви как е време да се пристъпи към активни действия срещу Сирия.

При това той не се основава на оценките на разузнаването, а на официалната позиция на правителството, която бе старателно изработена и замазана от служителите на Белия дом преди публикуването й. Но тя не издържа на никакви критики. „ Тогава в какво се състои работата”, пита Макгавърн.

Президентът внезапно промени мнението си в събота, а единственото събитие, което предшестваше това, бе разговорът на Обама с председателя на Обединения комитет на началниците на щабове на САЩ Мартин Демпси, който каза, че ще бъде много сложно да се обясни необходимостта от начало на военна операция именно сега, отбелязва агентът на ЦРУ.

„Това може да се направи утре или след седмица, или след месец, но съвсем не е необходимо да се преви именно сега.”, казва той. „ Какви са доказателствата? Такива, че на следващия ден сенаторите Линдзи Греъм и Джон Маккейн излязоха с лични отмъстителни изявления по адрес на председателя на Обединения комитет на началниците на щабове, защото знаеха, че тези военни началници са отишли при президента и са казали: „ Ние разбираме, че на Вас са Ви казали, че всичко ще мине лесно и просто. Но онези, които ви говорят това, не знаят нищо за войната. А ние знаем. И знаем, че лесно и просто няма да бъде”, коментира Макгавърн.

„Буквално вчера беседвах с един конгресмен. И от разговора стана ясно, че той е уверил ръководителя на фракцията на малцинството Нанси Пелоси, че ще гласуват според това, което ще каже президентът, защото той трябва да бъде поддържан”, отбелязва още агентът на ЦРУ. „Вие какво искате да кажете – че президентът лъже? – казал конгресменът. Не бива така да се говори”.

„На тях трябва да им се каже, че на президента са предоставили фалшифицирани разузнавателни данни тъй като ръководителят на ЦРУ Джон Бренън и директорът на Националното разузнаване Джеймс Клепър, който вече беше уличен в лъжесвидетелстване, са решили да действат в интерес на Белия дом. А към настоящия момент те напълно се заключават в това, че трябва да бъде нанесен удар по Сирия”, подчертава ей Магавърн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *