26/04/2024

Задава се мощна магнитна буря

Мощно коронарно изригване и гигантски облак от плазма регистрираха слънчевите обсерватории SDO и SOHO. Облакът се движи от страната на Земята и може още днес да провокира смущения на нашата планета, съобщава НАСА.

Коронарното изригване на маса от Слънцето е засечено във вторник в 12,24 мск. Скоростта на плазмения облак е около 917 километра в секунда, която е обичайната за такива изригвания.

Очаква се в следващите три денонощия той да достигне Земята. Но още сега Центърът за прогнозиране на космическото време при Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) съобщава за изменения в околностите на Земята – концентрацията на протони в околоземното пространство е започнала да расте, а индексът на геомагнитните смущения Kp е нараснал до ниво 4 (за магнитни бури се считат стойности на Kp равни или по-големи от 5).

Това е въздействие на коронарната дупка – област с високо магнитно поле и голяма скорост на слънчевия вятър, които възникват от време навреме на Слънцето. Тази дупка се появи на нашата звезда в началото на юни и всеки път, когато тя се позиционира по линията на Земята възникват геомагнитни смущения, коментират специалистите.

Тази дупка вече три пъти е преминала по линията на Земята. Тя предизвика магнитни бури на 1 и 29 юни, както и на 29 юли. Сега предстои четвъртото й преминаване. Може да се очаква индексът на геомагнитните смущения Kp да достигне 6-7 единици, прогнозират експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *