29/03/2024

Наше момче ще работи в НАСА със стипендия на Обама

18-годишният Самуил Бисеров Борисов, родом от Перник, е спечелил стипендия и е поканен да работи върху проект на НАСА в Хюстън, заедно с други млади учени, съобщава БНР.

Младият перничанин получава и най-голямото си отличие – Президентската награда за академични постижения, лично подписана от Барак Обама.

Самуил е роден в Перник на 30 април 1994 година. Когато момчето е в пети клас, заминава за Тексас с родителите си и по-малкия си брат, Емануил.

След четири месеца Самуил или Сам, както го наричат американските му приятели, е избран да представя щата Тексас на конференция за млади учени и бъдещи лидери във Вашингтон. Само още девет ученика от Тексас са номинирани с това отличие.

Няколко месеца по-късно Сам е поканен на подобна конференция в Бостьн. В седми клас той отново е избран, този пьт да представи заедно със свой съученик, група от чартърни училища в Сената във Вашингтон.

Успехите на момчето от Перник не свършват дотук. В осми клас Самуил работи върху научен проект за пестене на електроенергия в учебни компютърни зали, с който последователно печели първо място на училищно, градско и щатско ниво, както и второ място в целите Съединени Щати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *