26/04/2024

„Уолстрийт джърнъл“: България се извини – „така се изкупува вина“

Българите се извиняват, или поне така смятат неизвестни „художници” в София. Така започва статия в престижния „Уолстрийт джърнъл”, посветена на оцветения в розово в памет на събитията от Пражката пролет столичен паметник.

Изданието накратко обяснява за монумента на Съветската армия и ролята на България в инвазията на войските от Варшавския договор в Чехословакия. Авторите на статията коментират, че „това странно българско извинение е изненадващо”. Те отбелязват, че то идва в момент, в който самото общество у нас е в процес на сериозна трансформация.

„Гражданското общество в страната разцъфтява. Обикновените хора надигат глас, който вече събори едно правителство и поставя под огромен натиск политиците – да наложат и спазват демократичните принципи”, пише изданието.

То публикува интервю на журналиста, активист и блогър Асен Генов с един от отговорните за „порозовяването” на паметника в центъра на София.

Ето част от него:

Страхуваш ли се, че ще бъдеш намерен и наказан?

-Не, това не е престъпен акт, а акт на извинение, макар и много закъсняло. Обществената реакция спрямо това действие ще определи къде стоим в момента – дали сме в 2013 година или в далечната 1968-а, когато танкове смазаха свободата на хората в Чехословакия.

Какво е точното ти послание днес?

-Вината се изкупва с извинение. Свободата никога не може да бъде смазана. Дори с танкове.

Боядисването на паметника е акт на протест, политическа линия или просто на хулиганство?

-Това е един красив начин да се даде израз на важните в обществото въпроси.

Кого адресираш с този акт?

-Цялото българско общество. А също така – чехите и словаците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *