07/12/2021

Ключови сектори в икономиката продължават да затъват

Строителството, транспортът, леката промишленост, услугите и търговията продължават да търпят големи загуби, съобщава dir.bg. С три пъти са намелели фирмите в тези сфери, които отбелязват напредък. Това сочи проучване на НЦИОМ за състоянието на бизнеса. То е осъществено между 14 май и 15 юни, анкетирани са 580 фирми в цялата страна. 
 
1/3 от фирмите определят състоянието си като изключително лошо.

Законите, регламентиращи работата на икономиката, в най-голяма степен защитават интересите на едрия бизнес. Така смятат 55% от предприемачите, участвали в проучването, предаде БТА. Само 5 на сто смятат, че интересите на всички заинтересовани страни са добре балансирани.

Като примери за добре работещи закони в подкрепа на бизнеса се посочват Търговският закон, законите за ДДС, за корпоративното подоходно облагане, за чуждестранните инвестиции, за малките и средните предприятия.
За възпрепятстващи работата на бизнеса са посочени законите за обществените поръчки, за устройството на територията, за здравословните и безопасни условия на труд, за акцизите и за облагане на доходите на физическите лица.

Изследването е установило, че основното последствие от икономическата криза за бизнеса остава намаляването на обема на производството или продажбите на фирмите. Междуфирмената задлъжнялост е вторият проблем.

Увеличава се и делът на песимистично настроените представители на бизнеса относно края на кризата. В сравнение с 2009 г., днес мениджърите, според които кризата ще продължи над две години, са осем пъти повече, сочи проучването.

Представителите на бизнеса одобряват част от антикризисните мерки на правителството, като правят това през призмата на собственото си състояние. Най-неодобрявани са предложенията за увеличаване на ДДС, възрастта за пенсиониране, здравните вноски.

(Visited 70 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *