01/10/2023

Бойко Борисов: Още на власт, но вече в учебниците по история

От тази година учениците в 11-ти клас ще изучават ролята и мястото на Бойко Борисов в историята.

В качеството си на премиер Бойко Борисов е историческа личност и поради тази причина от тази есен, след два месеца, за него ще се учи в учебниците по история на гимназистите, съобщава в. „Труд”.

Борисов ще е в компанията на еврокомисаря Кристалина Георгиева и президента Росен Плевнелиев в учебника за 11-ти клас. Учениците от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас от тази есен ще имат нови учебници по история и по география, които вече са одобрени от просветния министър Сергей Игнатов.

Книгите, по които тийнейджърите учеха досега, са издавани през 2001 г. Голяма част от уроците са направени така, че да отговарят на изискванията на учителите. Изпратиха ни много предложения, с които се съобразихме, казва редакторът на учебниците Мария Босева от издателство „Просвета”.

„Текстовете са написани по-разбираемо за децата, както поискаха учителите”, уверява още Босева и допълва, че новите книги са пълни с илюстрации и указания за подготовка на презентации. Основното по думите й е било изискването за олекотяване на материала.

В резултат новите учебници са с по-малко страници – историята за деветокласниците и десетокласниците вече е с 30 страници по-малко, а тази за единадесетокласниците е намалена с около 10 листа. Историята на България е разделена на 46 теми, сред които има специален урок за управлението на Тодор Живков.

„Историята на България е до 2012 г. Уроците са структурирани по нов начин, включени са нови теми, но няма пренаписване на фактите или изцяло нови тълкувания”, посочва още Босева пред изданието.

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-uchebnitzi-istoria-11515031

(Visited 230 times, 1 visits today)

One thought on “Бойко Борисов: Още на власт, но вече в учебниците по история

  1. „Ще бъдат написани нова история и…“ Колко ли страници от историята ни ще бъдат задраскани и колко ли имена на личности забравени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *