29/04/2024

С гигантски темпове расте радиацията на АЕЦ „Фукушима“

Нова концентрация на радиоактивни частици е намерена на злополучната японска атомна централа „Фукушима-1”. Тя пострада тежко при чудовищното земетресение и последвалото го цунами на 11 март 2011 г. Изпусната радиация от авариралите енергоблокове тогава обиколи целия свят.

Както съобщава енергийната компания Tokyo Electric Power  радиоактивните елементи са намерени във водата в технически кладенец близо до подземното хранилище, където през април тази година беше регистрирано мощно изтичане на радиация.

Нивото на радиация превишава пет пъти допустимите норми.
През последната седмица специалистите създават нови технически кладенци за наблюдение на нивото на радиация в подпочвените води на територията на атомната централа. Изяснено било, че съдържанието на изотопите на цезий-134 и цезий-137 по необясними засега причини стремително расте. За три дни то се е увеличило 90 пъти. В пробите, взети в понеделник, е открито съдържание на цезий в концентрация 9 хиляди бекерела на литър.  Освен това съществува вероятност радиоактивната вода да попадне в Тихи океан, макар филтрите да работят безпроблемно.

Компанията оператор извършва анализ на ситуацията. Съобщава се, че нейните работници от 8 юли са започнали да копаят дупки по океанското крайбрежие, за да ги запълнят с химически вещества, които да направят почвата по-твърда и водонепропусклива.  Компанията планира също така да увеличи броя на кладенците за по-прецизно водене на наблюденията.

След аварията през март 2011 г. в подземните помещения на енергоблоковете на централата се натрупа значително количество радиоактивна вода. Нейното количество постоянно расте тъй като тук попада водата, която охлажда реакторите. ТЕРСО организира изпомпването на тази вода и нейното частично повторно използване. Но въпреки това нейното количество всеки ден се увеличава с 400 тона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *