19/04/2024

Детройт – вижте разрухата, която ще преживеете и вие

“Елате в Детройт, за да видите бъдещето на своя регион: изоставени сгради и разруха” – така, според наблюдателя на The Guardian Ричард Уолф, може да звучи рекламата за туристически маршрути в този бивш център на автомобилната промишленост.

“Детройт, Кливланд, Камден и много други градове показват  какво оставя след себе си капитализмът,  когато на капиталистите им стане изгодно да се преместят на други места новите инвестиции да се правят  в други региони”,  се казва в статията.

Авторът припомня историята: работниците се борят за по-добро заплащане и в резултат стандартът на живот на големи части от работническата класа (“така наречената средна класа” – пояснява авторът) се повишава. “По-късно капиталистите и техните прессекретари – икономисти, пренаписаха тази история,  твърдейки, че ръстът на заплатите е  благодат, по своята същност характеристика на капиталистическата система. Това  абсолютно не е вярно, както ще обясня по-долу.”

От 1970 г. насам, под натиска на няколко тенденции,  започва масирано преселение на капиталистите и възход на капитализма. В САЩ капиталистите унищожават социалните сили, които бяха породени от  “новия курс” на Рузвелт. Засилва се  конкуренцията, новите технологии в  транспорта и съобщенията даваха предимства на онези, които изнасяха производството си в отдалечени райони, където разходите са по-ниски. Бившите колонии привличаха инвеститори чрез предлагане на евтина работна ръка, данъчни облекчения и субсидии.

Първо се изнесе промишлеността, а след това и услугите. Днес  САЩ се превръща в  бившия “трети  свят”: няколко центъра, заобиколени от огромни пространства на “вътрешността”, където хората са отчаяни. “На езика на американската политика това звучи така: “средната класа изчезва”, се казва в статията.

Въпросът е: Може ли капитализмът да оцелее след преселването? В старите си центрове той растеше успешно, въпреки съпротивата на работническата класа. Това отчасти се обяснява с факта, че работниците са могли да си  “извоюват” увеличение на заплатите и/или стандарта на живот. Но сега, капитализмът не иска и не може да повишава  заплатите и стандарта на живот в Европа, Северна Америка и Япония. “Всъщност, той ги намалява,” добавя авторът.

Може би предстои “грандиозна социалната борба между поддръжници и противници на капитализма”, прогнозира авторът.

Източник: The Guardian

Read more: http://30dumi.eu/2013/07/velikoto-preselenie-na-kapitalizma-dovede-do-obednyavane-na-amerikanskata-sredna-klasa/#ixzz2YpnURL7i

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *