26/04/2024

Турция започва строителство на АЕЦ на брега на Черно море

 Япония и Турция подписаха дългоочакваната сделка за изграждането на АЕЦ на турското крайбрежие на Черно море – пробив за японската ядрена индустрия, която се възстановява от бедствието във Фукушима през 2011 г., предаде АФП.

Новата АЕЦ ще бъде втората на Турция.

Междуправителственото споразумение в тази насока беше подписано по време на визитата на японския премиер в Анкара, предадоха „Фокус“ и БТА.

Турският премиер Реджеп Таийп Ердоган приветства договора на стойност 22 млрд. долара като „много важна стъпка”, която ще трансформира двустранните отношения с Япония в „стратегическо партньорство”.

Японско-френски консорциум (Мицубиши Хеви Индъстрис – Арева) спечели доходната сделка за построяването на втората АЕЦ на Турция, отбелязвайки първото успешно за Япония наддаване за чуждестранен ядрен проект, след като АЕЦ „Фукушима” аварира след цунами. Консорциумът Арева/МХИ бе в конкуренция с китайската фирма Чайна Гуангдонг Нюклиър Пауър Холдинг за договора за изграждане централата, която ще бъде в района на Синоп на брега на Черно море в Северна Турция.

Япония си е извлякла поука от катастрофата с ядрената централа Фукушима 1 и ще предложи на Турция технология за ядрен реактор, отговаряща на най-строгите и модерни стандарти за безопасност, подчерта японският премиер Шиндзо Абе, цитиран от Асошиейтед прес.

Въпреки че е сеизмична страна и въпреки последиците от аварията във Фукушима 1 Турция потвърди категорично плановете си да построи три ядрени централи. Турция иска да увеличи дела на електричеството, произведено от атомни централи, до 15 процента до 2030 г., изтъкна преди ден Реджеп Ердоган.

Очаква се ядрената централа в района на Синоп да бъде от 5000 мегавата с четири реактора.

MHI и Арева предлагат реактора със средна мощност Атмеа-1 (1100 мегавата), създаден от съвместното им дружество със същото име. Това ще бъде първата поръчка за този тип реактор.

Работата ще започне през 2017 г., а първите реактори ще заработят през 2023 г. Това ще бъде втората атомна централа на Турция. Първата централа се строи от Русия в Аккую, на средиземноморския бряг. Японски експерти ще помагат на турските си колеги в избора на мястото за третата централа.

http://dnes.dir.bg/news/japonia-aetz-turtzia-cherno-more-13802182

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *