26/04/2024

Брюксел откри срещу България 12 процедури за нарушения

България не е изпълнила голяма част от мерките, произтичащи от членството й в Европейския съюз. Срещу страната ни са открити 12 процедури за нарушения.

Към 31 март от всички заложени 184 мерки са изпълнени 71. Изостават от сроковете 21. Това е 29,5% неизпълнение на мерките, което представлява значително намаление в сравнение с месец януари, когато процентът на неизпълнените мерки е 73,5.

Това става ясно от доклад, който трябва да бъде приет на редовното заседание на служебния кабинет днес, предаде БГНЕС.

Част от неизпълнените мерки се дължат на неприемане на четири проектозакона и други решения от парламента, поради неговото разпускане. Традиционно продължава да бъде проблем и продължителното вътрешноведомствено и междуведомствено съгласуване на проекти на актове, особено в случаите, когато в изготвянето на текстовете са ангажирани две или повече министерства и ведомства.

Към настоящия момент срещу България има 12 процедури за нарушения поради нетранспониране в срок на директиви на ЕС. Само за първото тримесечие на 2013 г. ЕК стартира три нови процедури. От тези 12 процедури четири са на етап мотивирано становище, а по други две, свързани с прилагането на Третия енергиен пакет, на 24 януари 2013 г. ЕК взе решение за сезирането на Съда на ЕС. С решението си Комисията определи и размера на финансовата санкция, която да бъде наложена на България – по 8448 евро на ден за всяко от нарушенията.

За времето от предходния доклад (второто тримесечие на 2012 г.) ЕК е стартирала шест нови процедури за нарушения и е приела едно мотивирано становище за нетранспониране в срок на директиви.

Очаква се закриването на седем от отворените 12 процедури, тъй като България е изпълнила задълженията си и Европейската комисия е уведомена за това.

http://dnes.dir.bg/news/evropeyska-komisia-evropeyski-sauz-13720484

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *