26/04/2024

Ярка комета прелита край Земята, ще се вижда и без телескоп

Откритата през 2011 г. кометата е на “турне” над  Северното полукълбо на планетата от 8 март. В първите дни полетът на небесното тяло C/2011 L4 Pan-Starrs можеше да се види само с бинокъл или телескоп, но на 12 и 13 март  уникалното събитие ще може да се наблюдава и  с невъоръжено око.

Представителката на НАСА Рейчъл Стивънсън каза, че кометата ще се вижда най-добре   четиридесет минути след залез слънце. Специалистите съветват да търсите гостенката на западния хоризонт, като ползвате за ориентир  полумесеца. Тя трябва да се покаже точно под Луната или вляво от нея. Колкото повоче кометата се приближава към Слънцето, толкова по-ярка ще изглежда. Това се обяснява с факта, че по пътя си към Слънцето обкръжаващите кометата лед и прах се превръщат в газ, от който се образува опашката й и облак около нейното ядро.

Диаметърът кометата, според различни оценки, е между 20 и 30 километра. При това опашката й може да се “разтегне” на  повече от един милион километра.

Кометата C/2011 L4 Pan-Starrs е открита през лятото на 2011 г. oт намиращия се  на Хаваите телескоп  Pan-STARRS. Тогава светещият обект е бил  на разстояние от около един милиард км от Земята.

Read more: http://30dumi.eu/2013/03/vedna-zh-na-100-hilyadi-godini-yarka-kometa-se-priblizhava-ka-m-zemyata/#ixzz2NIikTD3C

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *