26/04/2024

Нещо огромно се взриви в небето над Нова Зеландия

Силен взрив се чул в небето над остров Ниуе в Тихи океан в неделя – на 7 август 2011 г. Той може да е причинен от взрив на огромен метеорит в атмосферата, съобщава радио New Zealand International. Възникналият при взрива гръм разбудил населението на острова, населяван от по-малко от 2 хиляди души, заяви началникът на полицията Марк Ченери. В началото той си помислил, че е избухнал един от корабите, закотвени в пристанището.Коментират се няколко версии за случилото се. Такова метеорологично явление като гръмотевицата, се изключва: в нощта на странното събитие небето било абсолютно ясно. За сметка на това жителите на острова видели на небосвода бяла светкавица, която прорязала нощното небе. Освен това новозеландската обсерватория Катер съобщила, че на височина 20 километра над Ниуе действително се е взривил метеор.

Остров Ниуе е широк 64 км. , а взривът е чут както в село Лакепа, което е на северозапад, така и в Авасел, което е на югоизток. Поради тази причина може да се каже, че звукът от взрива е чут на територията на цялата островна държава.

Остров Ниуе, известен още като Севидж, е едноименна държава в състава на свободната асоциация с Нова Зеландия. Той е разположен в южната част на Тихи океан в Полинезия, източно от остров Тонга. Както и самата Нова Зеландия държавата Ниуе влиза в Британската общност. Граничи с териториалните води на Американска Самоа, остров Кук, Тонга и Френска Полинезия.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *