19/04/2024

Руският олигарх Березовски – намерен мъртъв. Самоубит?…

Руският олигарх Борис Березовски се е самоубил в дома си в Лондон, съобщиха руските медии, като се позоваха на адвоката му.
В. „Комсомольская правда“ цитира адвоката на 67-годишния олигарх:

„Току-що ми позвъниха от Лондон. Борис Абрамович Березовский се е самоубил… Беше сложен характер. Жест на отчаяние? Невъзможност да живее в бедност! Серия удари! Страхувам се, че никой няма да узнае истината“, написал Александър Добровинский в профила си във „Фейсбук“.

Зетят на олигарха – Игор Шуппе твърди, че в последните месеци Березовский бил в дълбока депресия и почти не общувал с роднините и приятелите си.

Информацията за смъртта на олигарха потвърди и познаващият го добре Демян Кудрявцев. Той обяви, че Березовский е бил открит в дома си в Лондон в 11 ч. местно време. Друг от адвокатите му – Марк Фейгин, заяви, че за смъртта му съобщил близкият приятел на олигарха Александър Голдфарб.

От 2003 г. Березовский живееше в Лондон, където получи политическо убежище. По различни данни, в последно време той имал сериозни финансови проблеми. Не му вървяло в бизнеса и загуби огромно съдебно дело от собственика на футболния клуб „Челси“ Роман Абрамович.

През януари тази година лондонски съд замрази активите на Березовский (317 млн. долара), след иск на бившата му съпруга Елена Горбунова. Олигархът, който имаше огромни дългове, започна да разпродава имуществото си. През март той предложи на търг картината „Червеният Ленин“ на култовия американски художник Анди Уорхол. При първоначална оценка от 45 000 до 75 500 долара тя бе продадена за 202 000.

Британският в. „Таймс“ изложи версията, че Березовский бил принуден да продаде картината, за да се издължи на кредиторите и да плати съдебни разходи.

През декември 2012 г. тв каналът „Россия 1“ пусна разобличителен филм за олигарха. В него се твърдеше, че той е фалирал и се крие в психиатрична клиника в Израел, тъй като се страхувал да не бъде разобличен в поръчката на няколко убийства.

Журналистът от „Эхо Москвы“ Сергей Пархоменко не вярва, че олигархът се е самоубил. „Трудно ми е да повярвам в това. Невъзможно“, заяви той пред руските медии.

„Веднъж с него разговаряхме и някак си случайно засегнахме една странна тема – за здравето и болестите. Той ми каза: „Здравето ми е още едно от моите оръжия. Който първи умре, той губи. Аз винаги печеля…“. Това бе много силно негово убеждение. За последен път го видях точто преди година. Не ми приличаше на потенциален самоубиец. Никак“, добави Пархоменко.

http://www.standartnews.com/svyat-svyat/boris_berezovskiy_se_samoubi-182087.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *