19/04/2024

Американски професор: ГМО ще унищожат живота на Земята

ГМО като следствие от собствената им природа неизбежно ще разрушат екосистемите на планетата ни, а човечеството едва започва да осъзнава това.

До този извод стига професорът от Нюйоркския университет Талеб (Nassim Nicholas Taleb) на базата на свое изследване чрез методите на статистическият анализ.

Доколкото рисковете, свързани с ГМО имат систематичен, а не локален характер, (свойствените им черти се разпространяват безконтролно в околната среда) то ще дойде момент, когато ГМО ще преодолеят така наречената „бариера на екоцид“ – производно от геноцид и това ще доведе до екологическа катастрофа.

„Съществуват математически ограничения в прогнозирането, когато става дума за сложни „естествени“ системи. Именно поради това е толкова важно да разберем разликата между локалните или изолирани и между системните заплахи“, коментира Галеб. Нищо не може да попречи на ГМО безконтролно да се разпространяват в природната среда.

„Принципите на предпазливостта отстъпват пред желанието да се направи животът на хората още по-комфортен. Между това ние без желание обръщаме внимание на вероятността за възникване на екологични проблеми и не вземаме мерки за намаляване на тези рискове, отбелязва Талеб в своя доклад.

„За природата това може да завърши с унищожение – екоцид, тоест – необратимо изчезване на живота“, предупреждава професорът.

Освен математическите модели за оценка на риска, които показват невъзможността за съвместното съществуване на ГМО с природата (в края на краищата целия свят ще бъде заразен с тези изменени организми), Талеб разкрива противоречия в аргументацията на привържениците на ГМО. По правило тези привърженици са привлечени от комерсиалното използване на непроверени трансгенни материали и те често повтарят лъжата, че ГМО уж по нищо не се отличават от естествените организми.

„Съществува огромна разлика между експериментите със селекцията и с йерархически организираното инженерство, когато определен ген се взема от един организъм и се присвоява на друг. Назовавайки такъв продукт „натурален“ ние изпускаме самият процес, който позволява да се създаде нещо натурално.“

Талеб също така обръща внимание на лъжливите стратегии, които използват специализираните в биотехнологиите компании, които продължават да използват ГМО независимо от всички предупреждения. Те твърдят, че без широко мащабно внедряване на ГМО победата над глада е невъзможна. В действителност това е все едно да се бориш с бедствие, играейки руска рулетка, счита Талеб. Такъв подход едва ли може да бъде наречен научен и дори логичен. Въпреки това тази тактика лежи в основата на защитата на използването на ГМО.

„Тези хора не осъзнават, че измененията на зърнените култури като резултат ще повлияят и на всички нас“, продължава Талеб. „Аз не искам да плащам, не искам и моите потомци да плащат за грешките на чиновниците от корпорация Монсанто. Трябва да приемем принципа за предпазливост и да се откажем от съществуващия наивен подход. Просто, защото ако не го направим ще открием своите грешки чак, когато на околната среда са нанесени непоправими щети“, обобщава професорът.

По материали от чуждестранни медии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *