30/03/2023

Протестиращи напуснаха срещата при президента: Няма да стоим до олигарси

Представители на протестиращите напуснаха заседанието при президента, на което се водят консултации за Обществен съвет. Те припомниха част от исканията си пред държавния глава Росен Плевнелиев, след което станаха и си тръгнаха.

„С олигарси няма да преговаряме“, заявиха бунтарите Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев.

Преди началото на заседанието пред сградата на президентството се събраха десетки граждани, за да изразят несъгласие с подбора на участниците в днешните консултации.

Това не са бъдещите членове на Обществения съвет. Той ще бъде свикан от служебното правителство, уточни президентът Росен Плевнелиев в началото на заседанието.

Скандали, обвинения, общи приказки, изтъркани фрази и неизпълними искания белязаха началото на дългоочаквания обществен съвет, събран при президента Плевнелиев.

Припомняме, този орган трябваше да излъчи състава на обществения съвет, който да работи заедно със служебния кабинет.

Още в началото лидерът на КНСБ Пламен Димитров и всички представители на протестиращите напуснаха заседанието.

Днешният формат е грешен, беше основната позиция.
Икономическата и социалната политика трябва да бъде променена радикално, това са исканията на хората, поясни Димитров, след което напусна дискусията при президента.

Примерът му беше веднага последван от всички представители на протестиращите граждани, начело с Янко Петров. Той благодари на президента за поканата и отбеляза, че сега за пръв път хората имат шанса за свободни избори за гласуване не за цветове, а за личности. Въпреки това Петров напусна консултацията заедно със своите съмишленици, претендирайки за реални активни мерки за промяна на политическия ред в страната.

Няма да седим на една маса с тези, срещу които се борим. Ще се борим до край, няма да предадем народа, продължаваме напред на общонационален мирен протест, обяви Петров на излизане от Президентството.

Заедно с останалите представители на протестиращите той раздаде на насъбралите се навън граждани копия от декларация, в която са уточнени функциите на Обществения съвет такива, каквито трябва да бъдат според преценката на народа.Искаме мажоритарен вот, 50% участие на гражданите в регулаторните органи и БНБ, както и отзоваване на депутатите, гласи документът.

Какво ще се случи с исканията на гражданите, не сме съгласни с това вицепремиер да е председател на Съвета, възмути се Дончо Дудев. Той бе убеден, че служебното правителство няма да реши проблемите, срещу които хората се изправиха на протести и допълни, че те остават отворени за диалог, но само при наличието на градивни предложения. Необходими са промени в Конституцията или създаването на нова, смятат недоволните граждани.

Няколко десетки от протестиращите срещу монополите се събраха още преди началото – минути преди старта на срещата при президента и оспорваха помежду си представителските права на тези от тях, които са поканени в Президентството.

Докато на „Дондуков“ 2 се събираха тридесет и петимата избрани представители на граждански и професионални организации, демонстрантите изказваха съмненията си, че някои от тях са подставени лица.

Поканените изразиха становище, че всеки регион трябва да може да номинира свой представител, който да участва в Съвета, като предложенията може да бъдат селектирани през интернет платформа.
Мариана Христова от протестиращите коментира, че хората не са доволни от реакцията на политическата класа и настоя съдебната власт да бъде отделена от политическата. Създаването на служебно правителство сега ще е ограничение в полза на статуквото, смята тя.

Стотина желаещи да влезнат в президентството и да вземат участие в Обществения съвет към държавния глава се изпокараха на входа на институцията. Влизането бе по списък. Те определят кой да влезе, оправдаваше се участник в съвета.

Вие си мислите, че ще предадем каузата ли, недоумяваше той, но и с нищо не успяваше да успокои недоволстващите, че са извън списъка.

Сред хората пред президентството беше и съпругата на Чавдар Янев, която разтреперана и плачеща, съобщи, че седем дни той капка вода не е пил заради неработещата правосъдна система. Припомняме, той протестираше публично срещу „Топлофикация“.
„Откога внасяме в парламента тези искания, имаме пълно правно основание и какво се случва? Абсолютно нищо не се случва, ядоса се жената и закрещя: „Един човек ще умре, защото правосъдието не работи! Как да се успокоя, държа лично да го получи президентът и да ми отговори“, добави тя и раздаде и на журналисти искането си.

Някои от хората носеха обръщение на участниците в обединителната среша на протестиращите граждански организации, състояла се вчера. В него те предлагат на президента да се срещне с организациите във форматите кръгла маса.

Те се обединяват около становището, че общественият договор, сключен преди 23 години, е изчерпал себе си и е необходим нов обществен договор, който да гарантира пряк достъп на гражданите до управлението, в това число чрез създаване на граждански надзорни съвети, избор от гражданите на съдии и прокурори; създаване на механизми за отзоваване на всички изборни длъжности.

Ванина Стоянова – майка на две деца, настоя за отделяне на съдебната власт от политическата. Тя бе категорична, че това е едно от най-важните искания на протестиращите. Искаме всички прокурори да се явят на мажоритарни избори и да бъдат тотално отделени от политическата власт, подчерта тя.
Стоянова се позова и на чл. 64 на Конституцията, която позволява при извънредно положение президентът да не разпуска Народното събрание. Ситуацията, по думите й, в момента е извънредно положение.

Снимката е на Дневник

(Visited 127 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *