28/04/2024

Борисов избяга от народния гняв, смятат 71% от българите

Бойко Борисов е подал оставка, за да избяга от отговорност. Това смятат 69% от българите, съобщи социологът от агенция „Медиана” Кольо Колев.

71 на сто са на мнение, че бившият премиер е напуснал поста, за да спаси себе си и ГЕРБ от недоволството на народа, а 29% мислят, че го е направил, за да спаси страната.

Данните са към месец март 2013 г. Според проучването на „Медиана“, ако изборите бяха сега, за ГЕРБ биха гласували 21,3%, а за БСП – 20,4%.

Според Колев „има хора, които ненавиждат всяка форма на елит. Героят в момента е този, който никога нищо не е бил”. Той смята, че „сега не е моментът на разума, а на крясъка”, а в такава среда партии като тази на Меглена Кунева не може да виреят, коментира социологът пред бтв.

Данните са към февруари. По данни на „Галъп“ ако изборите бяха сега, ГЕРБ ще спечели 19,7% от гласовете, а БСП – 18,6%.

Политологът Първан Симеонов е на мнение, че властта ще бъде горещ картоф. „ГЕРБ не загуби толкова, колкото се очакваше. Има търсене за нов Сидеров. Има много социален патос в исканията на протестите”, добави Симеонов.

„В момента ситуацията прилича на политическа безизходица – протестът се намира в отлив и партиите се намират в положение, че не могат да управляват. Ако сега този протест се уталожи, при първата неравност утре ще се появи отново“, категоричен бе политологът.

Той предрече, че на предстоящите избори ще се сблъскат два подхода – единият е „дайте да обединим сили и да управляваме заедно”, а другият – „когато отговорността е обща, е ничия”.

http://www.standartnews.com/balgariya-politika/boyko_se_spasil_ot_narodniya_gnyav-181501.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *