29/03/2024

Сензационната игра на Цвети Пиронкова на „Уимбълдън“ шокира света

Талантливата пловдивчанка Цветана Пиронкова

Сензационното представяне на Цветана Пиронкова в най-престижния тенис турнир „Уимбълдън“ продължи с разгромна победа на първата ни ракета срещу петкратната победителка Винъс Уилямс за 85 минути.
Най-добрата ни тенисистка намери място сред най-добрите четири, след като буквално прегази титулуваната американка в два сета 6-2, 6-3. С прекрасната си игра Цвети накара хиляди по трибуните да я аплодират бурно, изправени на крака.

Във втория сет при 5-2 за Пиронкова, тя не можа да се възползва от два мачбола при подаването на Уилямс, но не сбърка при своето след това и така записа със златни букви името си в историята. Вчера Цвети хвърли друга бомба, побеждавайки поставената под №11 Марион Бартоли в 1/8-финалите на третия и предпоследен за сезона турнир от Големия шлем. С това тя стана третата българска тенисистка, достигала до тази фаза на Уимбълдън след сестрите Катерина и Мануела Малееви.

Пиронкова бе играла два пъти преди това срещу Винъс, като спорът беше нерешен – 1-1 победи. През 2005 г. тъмнокожата американка надви Цвети в два сета на клей в Истанбул, но година по-късно Пиронкова постигна най-голямата победа в кариерата си, спечелвайки в три сета срещу Винъс в първия кръг на Аустрелиън Оупън. Така днешният мач на 29 юни 2010 г. бе първият между двете на трева, а гордостта на България в тениса се справи по най-добрия начин с предизвикателството.

„Имам чувството, че сънувам това. Не съм вярвала, че мога да стигна до полуфиналите на Уимбълдън. Мечтата ми обаче се сбъдна. Смятам, че играх много добре и съм доволна“, заяви след успеха си Цвети. Тя допълни, че победата й в предния мач срещу Винъс и е показала слабостите в играта на голямата шампионка и днес се е възползвала от тях.

„Обичам този турнир, винаги съм се чувствала добре тук, в Лондон, където цари прекрасна атмосфера. Знам, че хората в страната ми са много щастливи и сега се радват на успеха ми“, каза още Пиронкова.

Вече е известна и следващата противничка на Пиронкова, а тя е Вера Звонарьова.  По пътя си към полуфиналите на „Уимбълдън“ 2010 Цветана Пиронкова отстрани три рускини – Анна Лапушченкова в първи кръг (6-0, 7-6), Вера Душевина във втори (6-3, 6-4) и Регина Куликова в трети (6-4, 2-0). Статистиката говори в полза на българката, която в единствения мач помежду им миналата година на твърди кортове в Москва разби Звонарьова с 6-0, 6-2. Тогава Цвети беше 126-та в света, а Вера – седма.

С класирането си за полуфиналите на „Уимбълдън“ Пиронкова заработи невероятните 900 точки за световната ранглиста и в следващото издание в понеделник тя ще бъде в Топ 40.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *