25/04/2024

Млад мъж загина в Испания, селото му събра 18 хил. лева за разноските

При жестока катастрофа в Испания Божидар – малко над 40-годишна възраст загина. Беше отишъл на гурбет в Германия за доброто на семейството си. Но плати без време с живота си.

Не стига, че трагедията за близките му е смазваща, но се оказа, че за да го погребат на родна земя им трябват 16 хиляди лева – за разноски по съдебното дело, за наема на хладилната камера, за транспортиране. Малко българи могат да извадят такива пари без да се замислят.

Само за два-три дни обаче жителите на родното му Ново село, Пловдивско събраха не 16, а 18 хиляди лева. Става дума за население от 2500 души по официални данни, от които по-малко от половината са възрастни с някакви доходи. И продължават да пристигат дарения. Без призиви по телевизиите, без откриване на банкови сметки, без SMS-си.

Бивши клиенти на Божидар от Хисар, научили със закъснение за трагедията, събраха и изпратиха 700 лв.

Това съвсем не е първата подобна акция в селото. Преди няма и година мъчително от рак почина свещеникът на църквата в селото – отец Руси. Той бе циганин от Северна България, с висше духовно образование. Когато си отиде хората коментираха, че отец Руси е направил за селото толкова, колкото никой кмет досега не е успявал.

Преди това хората събраха спонтанно хиляди левове, за да му помогнат в лечението. Да не забравяме, че това са една шепа хора, повечето от тях със скромни доходи.

Ако това не е доказателство, че добрите хора в тази оплюта и от чужди, и от свои държава, е пълна с добри хора – здраве му кажи.

Но добрите хора почти нямат място в преобладаващо негативните до извратеност български медии. А и политиците ни не обичат добрите хора. Трябват им само, за да ги доят. Затова може би пригласят на отрицателните оценки, мотивирани от задкулисни интереси, с умопомрачителните си прозрения от сорта за „лошия м’атрял“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *