19/04/2024

Щракнаха белезници на собственика на обрания столичен трезор

Снимка на бтв

Собственикът на разбития вчера столичен обществен трезор – Борислав Ралчев, е задържан ( още подробности – вижте тук). Прокуратурата е започнала срещу него разследване за извършени финансови операции без лиценз. Това съобщиха пред БТА от държавното обвинение.
За това престъпление законът предвижда затвор от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.

Засега разследващите имат събрани докладни от полицията и показания на двама потърпевши, които казват, че са давали пари на 51-годишния Борислав Ралчев за съхранение, срещу което получили лихви. Според закона за кредитните институции само банка може извършва привличане на влогове от повече от 30 лица.

На бизнесмена е повдигнато обвинение и се очаква да бъде поискан и постоянният му арест.

За самия грабеж вече е образувано досъдебно производство. То се води срещу неизвестен извършител. Заради това, че почти всички касетки в трезора са разбити, прокуратурата квалифицира обира „в особено големи размери“.

509 са разбитите касети, съобщи междувременно пред „Фокус” шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Валери Йорданов.
Някои от разбитите касети са били празни и не са били наети. Това означава, че те са били отваряни подред, уточни той. На мястото след обира са намерени пари, ценности и документи, които са били разхвърляни. Започнали са разпитите на ограбените граждани.

До края на деня на сайта на СДВР ще бъдат публикувани номерата на всички разбити касети, за да може всички клиенти на трезора да получат информация. Йорданов обясни, че много хора се обаждат за информация и затова е подадено искане до прокуратурата за публикуване на номерата.

По-рано днес вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че се работи по изясняването на това дали действително става дума за финансова пирамида. Клиенти се оплакали след обира, че от половин година Ралчев е спрял да изплаща лихви и дори отказвал да връща вложените пари. Някои от потърпевшите са загубили така десетки хиляди левове, а според тях общата завлечена сума е няколко милиона евро.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *