17/08/2022

Ванга и трагичната съдба на търсачите на египетска богиня в Странджа

От легендите и митовете, които са в изобилие сред живеещите в Странджа планина, най-загадъчна е историята за некропола на египетската богиня Бастет. В преданието се казва, че всеки, който наруши покоя на богинята, ще бъде застигнат от проклятие.

Загадъчната карта

Всичко започнало през 1981 г. , когато иманярът Мустафа занесъл на Людмила Живкова – дъщерята на всесилния по онова време генерален секретар на БКП, парче от кожа с нарисувана върху него полуизтрита карта. Мустафа твърдял, че картата посочвала място в Странджа, на което се намира гробницата на Бастет – египетската богиня с глава на котка.

Разказът на Мустафа звучал абсурдно. Къде е Египет, къде – Странджа? Каква връзка може да има между тях? Но Мустафа посочвал точното място – скала в местността Седлото между върховете Голямо и Малко Градище, почти на самата граница с Турция.

Людмила Живкова, известна със своя интерес към всичко тайнствено и окултно, била заинтригувана. Използвайки своето приятелство с Ванга дъщерята на комунист № 1 се срещнала с нея и й показала старинната кожа с картата. И получила в отговор удивителен разказ.

Залетият с вода вход към тайнственото подземие

Преди хиляди години до тези места доплавали хора от Египет – роби, войници и военачалници. Със себе си носели саркофаг от черен гранит, покрит с писменост на непознат език. В една нощ в пълна тъмнина и при пълна тишина саркофагът бил пуснат дълбоко под земята и засипан с огромно количество пръст. А онези, които участвали в погребването на саркофага, били убити, за да се запази тайната на местонахождението на саркофага до времето, когато трябва да бъде открит от хората. Това е хилядолетно послание към хората с безценна стойност, твърдяла Ванга. И главната му ценност не е саркофагът и това, което е написано на него. Там е представена историята на света, обхващаща две хиляди години до наши дни и 2000 години от бъдещето, казала Ванга.

Пророчицата казала още, че погребаната богиня държи в скръстените си на гърдите длани жезъл от извънземен материал, който излъчва в космоса невидим енергиен лъч. А около богинята са подредени несметни богатства – изделия от злато, скъпоценни камъни и оръжие. Но Ванга предупредила Живкова, че не бива в никакъв случай да се нарушава покоят на богинята. И че всяка година, в нощта на 5-ти май, когато на Земята пада първият лъч на слънцето, а после и първият лъч на Луната, на мястото на погребението стават чудновати явления.

Съдбовната експедиция

Думите на Ванга обаче само разпалили любопитството на тогавашната първа дама на България и тя поръчала на един от най-доверените си лица – Кръстю Мутафчиев, тогава шеф на отдела за културното наследство, да се заеме с изследването.

Организирана била експедиция от петима човека: самият Мутафчиев, племенницата на Ванга Красимира Стоянова, археолог по образование, още един археолог – Иля Прокопов, журналистът изследовател Цеко Етрополски и водачът на експедицията Иван Николов. Експедицията се подготвяла в условията на строга секретност, за което допринасял и фактът, че търсеният район се намирал в погранична зона с охрана и ограничен достъп на населението до нея.
Ето как описва видяното Красимира Стоянова в своята книга, посветена на Ванга:

Експедицията пристигна в Малко Търново на 4 април и веднага се отправи към планината. Независимо от проливния дъжд и запалвайки огън, за да се изсушат, започнали да чакат изгрева на слънцето.

Мистичната скала котка над входа над подземието. (Колажът е на kpb)

 

 

 

 

Когато се развиделило, но все още слънцето не се било показало, на скалата те видели широко известните на археолозите „соларни кръгове”, групирани във вид на обърнат триъгълник, при който най-малкият кръг се намирал най-отдолу. Когато се появил първият слънчев лъч той започнал да се движи от върха на скалата надолу и едновременно с това от ляво надясно, осветявайки последователно соларните кръгове и описвайки по този начин светлинен триъгълник. Така продължило около 20 минути, след което цялата скала била огрята от слънцето.

Участниците в експедицията през целия ден развълнувано обсъждали видяното, като се стараели да намерят отговор това явление и дали е било случайно. Разглеждали скалата и изсечените в нея кръгове. И дочакали нощта, за да разберат ще им поднесе ли някаква изненада и Луната.

Надвечер отново завалял проливен дъжд. Но щом се стъмнило мокрите изследователи отново се изправили пред скалата. Небето постепенно се прояснило, звездите се показали. Около 9 часа вечерта, неизвестно по какъв начин, но на скалата се появил лунен лъч. Също както и слънчевият той последователно отгоре надолу и от ляво надясно преминал през всички изсечени на скалата кръгове и изчезнал. Членовете на експедицията стояли без да могат да помръднат, гадаейки какво може да означава всичко това.

И точно в този момент започва да се случва нещо невероятно!

Скалата, пред която стояли петимата, неочаквано се осветила отвътре като екран на черно бял телевизор и на този екран се появили две фигури. Едната била на възрастен мъж облечен в роба, дълга до земята. В дясната си ръка, протегната напред, старецът държал някакъв кръгъл предмет. По-нагоре и вдясно на заден план имало втора фигура – приличала на фараон, както обикновено ги изобразяват по стенописите. Това бил млад мъж, стоящ в кресло. Повече от двайсет минути, както после било уточнено, участниците в експедицията стояли, завладени от зрелището. След това изображенията на фигурите угаснали и наоколо отново станало тъмно.

Гневът на богинята

Независимо от предупреждението на Ванга групата решила да направи разкопки в подножието на тайнствените скали. Според някои източници бил открит подземен тунел , в който имало странни писмена. Открити са две големи парчета от черен гранит – едното било плоско с изобразен върху него мъжки профил, а второто – кръгло двустранно, казват, че може да е информационен носител. Какво още е открито не е известно.
Скоро след това – през юли, неочаквано умира Людмила Живкова. Причините за странната смърт на младата жена (40-годишна) и досега си остават загадка. В официалната версия никой не вярва.

След смъртта на Людмила Живкова от София дошла заповед за незабавно прекратяване на разкопките. Дъщерята на Тодор Живков имала достатъчно недоброжелатели, които се отнасяли с подозрение към нейните инициативи и считали, че тя чисто и просто прахосва народни пари. Особено недоволен бил тогавашният министър на вътрешните работи Димитър Стоянов. Именно благодарение на неговите усилия през март 1982 г. в София започва закрит съдебен процес срещу съмишлениците на Живкова.

В резултат Кръстю Мутафчиев бил осъден на 20 години затвор „за злоупотреби и незаконни археологически проучвания”, както и за други прегрешения.

Трагична била и съдбата на повечето от другите участници в експедицията. А Мустафа, от чиято карта започнала цялата тази история, още преди това бил задържан от българските спецслужби, разпитван, жестоко пребит, след което скоро след мъченията починал.

Истина или измислици?

Намерените при разкопките парчета черен гранит били изпратени за лабораторен анализ в някогашната Германска демократична република и там следите им се изгубват. На мястото на разкопките са били извършени взривявания, в резултат на което сега подземният вход под скалата, на която изследователите видели холограмните фигури, е наводнен.

В Малко Търново има хора, които вярват, че в седловината между двата върха е било намерено или досега се намира нещо особено – или погребение на извънземен, или хранилище на древни знания и артефакти. Слухове твърдят, че иманяри с очите си са видели появата на холограмните фигури на скалата, при това в строго определен ден от годината.

Привърженик на мистичната теория за наличието на това място на погребение на извънземен си остава и бившият ръководител на съдбовната експедиция Кръстю Мутафчиев. От 20-те години затвор, на които бил осъден, той излежал само осем. С началото на демократичните промени той бил пуснат на свобода, но скоро след това умира от рак. Но Мутафчиев успял да напише книгата „Хомо сапиенс за хомо сапиенс”, в която разказва за експедицията и находките, които според мнението му, имат извънземен произход.

В книгата си Мутафчиев твърди, че пришълците са от съзвездието Цефея, а Бастет е била тяхна ръководителка. В началото те пристигнали в Египет, където създали цивилизацията на фараоните. След смъртта на Бастет, по нейно желание тя била погребана в Странджа, където я докарали с кораб по море. Била съпроводена от стотици роби, войни и военачалници. Много от робите били убити след като построили гробницата, а останалите войни създали тракийската цивилизация.

Но има и достатъчно скептично настроени, особено по отношение на пришълците от Цефея. Един от тези скептици е директорката на историческия музей в Малко Търново Мария Михалева. Тя смята, че всички тези разкази са измислица и предпочита да говори за тези исторически обекти, които действително са открити в околностите.

На запад от мистичната скала е открит древен тракийски рудник с две хоризонтални галерии. А от другата страна е открита уникална тракийска куполна гробница, древно светилище с каменни жертвеници, некропол и крепост от римско време. Всички тези находки свидетелстват, че това място е било свещено и за тракийците, и за римляните.

Независимо от това, че тези места не се рекламират официално, интересът към мистичната гробница на египетската богиня расте. Все повече хора пристигат тук, за докоснат древните камъни, упорито пазещи тайните на отминали цивилизации.

Досие на богинята Бастет

Баст, или както по-късно е наречена Бастет, в древния Египет била богиня на радостта, празниците, танците, музиката, плодородието – тоест олицетворявала всичко, което доставя радост от живота. Египтяните вярвали също, че тя покровителства бременните жени, помага за получаването на добра реколта и за излекуването на болните.
Смятала се за дъщеря на бога на Слънцето Ра, поради което въплъщавала неговата животворна и изцеляваща сила.
Изобразявала се във вид на жена с глава на котка, по-рядко като лъвица, с кошница в ръка. А понякога – просто като котка.

Бележка на www.snaiper-bg.net: На изображението на същество с човешко тяло, какъвто е случаят с богинята Бастет или пък с кентаврите от гръцката митология, вече мнозина уважавани в света учени гледат напълно сериозно. Те смятат, че изключително напреднали в древността цивилизации или пък пришълци, са създавали такива същества чрез генно инженерство. За това са посветени и цели филми от поредицата „Древният астронавт” по тв канала „Хистори”, която се излъчва в момента.

Този материал е превод от публикация, поместена в http://www.kp.ru. Както знаем, руснаците имат специално отношение към всичко, свързано с Ванга.

(Visited 23 553 times, 1 visits today)

One thought on “Ванга и трагичната съдба на търсачите на египетска богиня в Странджа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *