29/03/2024

Откриха гроба на убития от римляните ученик на Христос – св. Филип

Гробът на един от 12 ученици на Исус Христос, Филип, е открит в турския термален курорт Памуккале, където се намират развалините на древния Хиераполис, съобщи италианският археолог Франческо Д`Андрия, цитиран от РИА Новости.

„В продължение на много години ние се опитвахме да намерим гроба на апостол Филип, който е бил екзекутиран от римляните в Хиераполис преди около 2000 години“, каза италианският археолог.

„До момента се смяташе, че гробът на Филип се намира на „хълма на жертвите“. Проведохме там геофизични изследвания и не го открихме. По време на разкопките, които бяха започнати преди месец на 40 метра от църквата Свети Филип на „хълма на жертвите“, открихме развалини от една базилика. Там намерихме гроба на апостола“, изтъкна Д’Андрия, който в продължение на 32 години изследва древния град.

„Все още не сме отворили гроба, но някой ден ще го направим задължително“, добави още той.

Според него находката в Памуккале, който отдавна се слави със своите уникални термални извори, е една от най-важните за християнския свят и археология.

Името на апостол Филип многократно се споменава в Евангелието.

Той е довел при Христос апостол Натанаил; той е запитан от Бог колко пари са необходими за покупката на хляб за 5 хиляди души; той е запознал гърците с Исус Христос; по време на Тайната вечеря е попитал Христос за Бог. След Възкресението на Исус апостол Филип е проповядвал Словото Божие в Галилея. За своята дейност той е бил екзекутиран през 87 г. по времето на император Домициан. Неговата памет се слави от Православната църква на 27 ноември, датата когато започва Коледният пост.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *