28/03/2024

77-годишна бабичка стана световен шампион по овчарски скок

Дороти МакЛенън е удивителна пенсионерка, занимаваща се с овчарски скок. Тя е световен шампион по този спорт, по седмобой и спринт на възраст 77 години.

Бившата банкова чиновничка е завоювала десетки златни медали и е поставила много световни рекорди от момента, когато започнала професионално да се занимава с лека атлетика, а това станало на 50 години. В същото време, когато много нейни връстнички предпочитат да седят пред телевизора, Дороти  три пъти в седмицата тренира, подготвяйки се за следващия световен шампионат.

Дороти е спечелила толкова много златни медали, че вече им обърква бройката. За подготовката й помага нейният син и треньор Стивън. Пенсионерката взема участие във всеки World Masters и European Masters от 1991 г. насам. На всеки от тях Дороти е завоювала минимум един медал. Тя казва, че има не по-малко от 42 медала, 35 от които – златни.

На 70-годишна възраст бодрата пенсионерка спечелва златен медал в седмобоя на шампионата European Masters в Полша през 2006 г. Независимо от нейните вече почти 80 години Дороти е взела решение да участва в бягането на 100-метрова дистанция и се надява да подобри рекорда на първенството British Masters, което ще се проведе в края на този месец февруари.

„Хората винаги много се чудят, когато им казвам, че се занимавам с овчарски скок и бягане, но не виждам какво е чак толкова необичайно. Обичам да спортувам, това ми помага да бъда във форма и здрава”, обяснява Дороти.

Дороти решила да се занимава с лека атлетика в средата на 1980 г. след като видяла 80-годишен мъж да участва в маратон. Сега тя отделя по девет часа седмично за тренировки в лекоатлетическия център.

„Аз не съм се занимавала със спорт през детството и ми се наложи много да работя, за да достигна до успех”, казва спортистката.

След като си купила чифт маратонки Дороти започнала та тича с тътрене из квартала. Но когато започнала на бяга повече и по-добре решила да се присъедини към клуба по лека атлетика, където някой й предложил да опита овчарски скок.

За да участва в съревнованията жената пътува по цял свят – от Австралия и Япония до Америка, както и повече европейски страни=

Снимките са на  DailyMail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *